Начало ВЕСТИ Грандиозен скандал и смърт от соцвремето изплуваха наяве! Бившият гард на...

Грандиозен скандал и смърт от соцвремето изплуваха наяве! Бившият гард на Людмила и Тодор Живкови…

151
Сподели

Нашият посланик в Мексико Богомил Герасимов не е ходил по шантонерки и не е допускал подобни отношения.

Това заяви в съда Стилиян Бурханларски, който по соцреме е отговарял в ЦК на БКП за дипломатите в Латинска Америка, пише в. Телеграф.

Поводът е делото, което Герасимов заведе за клевета срещу бившия охранител на Людмила и Тодор Живкови – Димитър Мурджиев.

79-годишният бодигард е казал преди време в интервю за в. „Уикенд“ още, че експосланикът е свалял съпругата на президента на Мексико, което свидетелят Бурханларски определи като „абсурдно“. „Оценката за работата на Богомил като дипломат беше най-високата.

Благодарение на него се развиха отношенията на България с Мексико, постигнахме връх, който не са постигали много посланици по света. Важна задача за всеки дипломат е да работи за посещение на държавния глава в страната на мисията му. Герасимов я изпълни. Мексико подари на България сграда за културен дом – никъде по света няма такова нещо.

Освен това имахме успехи и в селското стопанство – показахме им какво най-добре расте в почвите им“, разказа пред съдебния състав 78-годишния Бурханларски.

Началникът на кабинета на Людмила Живкова – Кирил Аврамов, пък заяви, че не знае президентът на Мексико да е издавал карта „Персона нон-грата“ за посланика.

За друга клевета, че Богомил Герасимов в виновен за смъртта на бившата си жена, свидетелски показания даде дъщеря им Ирена Герасимова, „Първият сериозен конфликт между майка и татко беше през 1970 г., но продължиха да живеят заедно. След демократичните промени той се изнесе от вкъщи, но почти до смъртта й плащаше почти всичките й сметки.

Те не се разведоха, но през 1990 г. спряха да се виждат и да си говорят. Мама почина от старост на 83-годишна възраст, след като последните две години от живота си спря да се движи й се отключиха различни заболявания“, сподели 56-годишната реставраторка от Националната галерия.