Начало ВЕСТИ Ако Боян Петров имаше в себе си това устройство, тежащо 100 грама,...

Ако Боян Петров имаше в себе си това устройство, тежащо 100 грама, може би щеше да оцелее!

209
Сподели

Един от най-известните алпинисти в света обяснява точно какво усилие изисква носенето на иначе много важната за живота на алпиниста техника.

Италианецът Симоне Моро изчислява, че ако сателитният телефон тежи 300 грама, то те се умножават по 10 000 стъпки.

Което от своя страна излиза 3 тона допълнително усилие.

Моро признава, че и той самият е правил компромиси с екипировката си – слага си по-леки обувки, тръгва с по-малко гориво и дори изоставя допълнителния чифт чорапи. Но винаги взема със себе си сателитен телефон и резервни батерии.

50-годишният италианец категорично подчертава, че не смята за грешка решението на Боян Петров да не вземе със себе си устройството за комуникация.

И признава, че шансовете за оцеляване на Боян Петров можеха да бъдат много по-големи, ако беше взел в багажа си друга техника, която набира все по-голяма популярност сред алпинистите.

Става дума за устройството „Ин Рийч“ на „Гармин“, което тежи 100 грама и може да предава съобщения за помощ. Благодарение на него спасителните екипи много по-бързо щяха да получат шанса да се ориентират къде е алпинистът и евентуално да се опитат да му помогнат.

Словосъчетанието „Ако беше взел модерната джаджа, щеше да е друго…“, в случая изглежда крайно неуместно.

 В планината няма „ако“!

Всичко се случва и никой не може да бъде максимално подготвен за опасностите. Още повече че по времето, когато Боян изчезва, се развихря силна буря, която можеше да заглуши и най-модерната техника за проследяване чрез джипиес сигнала.

Внимание заслужават и думите на вече споменатия организатор на експедицията с участието на Боян Петров, според който той въобще не е имал намерение да изоставя сателитния си телефон. Мохан Ламсал смята, че това е сериозно отклонение от първоначалния план на българския алпинист. Той е ценял своето средство за връзка по време на соловите си походи в планината. И все пак не го взема със себе си, когато тръгва да покорява Шиша Пангма.

Сериозно недоумение буди и фактът, че палатката му е намерена отворена и с натрупал се сняг вътре. Закон за опитните алпинисти е да вдигнат ципа, преди да тръгнат на поход. Боян Петров не го е направил, което извади на бял свят версията, че той може да е излязъл от своето платнено укритие и в този момент да е пометен от лавина. В деня на неговото изчезване обаче не са регистрирани лавини

До редакционното приключване на броя спасителите в планината правеха последни усилия да разберат какво точно се е случило с Боян Петров. Планината засега крие как са преминали последните минути живот на великия български алпинист, който спечели толкова много други битки. И този път той не загуби. Остана завинаги там, където се чувстваше истински свободен и щастлив

 

Източник: За жената