Начало ВЕСТИ Проф. Божидар Димитров с култов коментар за името на Македония: Досега се...

Проф. Божидар Димитров с култов коментар за името на Македония: Досега се шегувах, но..

328
Сподели

Досега предлагах на шега Македония да се казва Югозападна България, но сега сериозно им предлагам името Илирия.

Това каза историкът проф. Божидар Димитров във връзка с информацията, че възможен вариант за името на Македония е Илинденска Македония.

„Когато Кипър получи независимост, получи това си име, но хората, живеещи там са гърци и се наричат такива. Следователно не е важно името, а същността на населението, което живее там.

Същото е и с Австрия, тя се нарича Австрия, но в нея живеят немци. Същото и с Молдова, където 4, 5 млн. души са румънци. Следователно ние за това се съгласяваме с името Македония.

Не е важно как ще се казва държавата, а каква ще бъде същността на населението и неговата национална идентичност. 10 % от македонците са вече българи, дори по паспорти. Това е хубаво, те ще стават все повече и повече“, каза проф. Димитров и предложи името Илирия за Македония.

„Някой ще подскочи и ще каже, че албанците така ще се израдват. Да, защото в най-ново време някой реши, че албанците са потомци на илирите. Това въобще не е вярно или по-точно няма доказателства за това. Самите те, както е известно се наричат шиптъри, а републиката си „Шиптариа Албано“. Това е по-скоро италианско име, което означава „хората, откъм изгрева на слънцето“, коментира проф. Димитров, цитиран от Фокус.

Той обяси, че Илирия в древността е била огромна територия, обхващаща целите Западни Балкани, включително Хърватска и Словения.

„В 16 век, когато тези народи започват да се озъртат какво да правят след като се освободят от турско и австрийско владичество, решават, че са потомци на илирите, живеещи там и издигат така наречената илирийска идея. Това е обединение на всички народи в една държава, наречена Илирия. За това работят както хървати като Рафаел Левакович, така и българи като Петър Богдан и Петър Парчевич“, обясни историкът.

Проф. Димитров посочи, че Ватикана приема идеята им и основава един Илирийски колеж в град Сполето, Италия, където завършват голяма част както от хърватските, така и българсите католици.

„По-късно, когато на остров Корфу през 1916 г. се взема решение от имигранти от Хърватия, Словения и т.н. да се направи държава на южните славяни, се обсъжда и тази идея Илирия, но не се стига до решение и тя се кръщава безлично Сръбско-Хърватско-Словенско кралство. След време приемат името Югославия. Името Илирия според мен в момента е свободно“, изтъкна професорът. Според него това име е историческо и е принадлежало на един славен народ, за когото не знаем има ли потомци или е изчезнал като траките.

„Според мен е изчезнал напълно и албанците не са негови наследници. Името Илирия би задоволило Гърция, тъй като то не съдържа името Македония я в себе си и ще задоволи амбициите на македонците да са наследници на една велика държава през Античността“, допълни проф. Димитров. /Блиц