Начало ВЕСТИ Абитуриентки за пример-Ето с какъв автомобил решиха да са на бала

Абитуриентки за пример-Ето с какъв автомобил решиха да са на бала

157
Сподели

Абитуриенти от столичното 73.СУ „Владислав Граматик“ избраха да отидат с водороден автомобил на бала си.

Решението на зрелостниците не е продиктувано от идеята да се надпреварват със съучениците си, които се возят в скъпи и луксозни коли по време на завършването,

а е част от Водородните дни, които съпътстват Срещата на високо равнище в София по повод десетата годишнина на Съвместно предприятие „Горивни клетки и водород“, уточнява БГНЕС.

Инициативата цели да покаже, че водородните технологии допринасят за намаляване на емисиите на вредни газове, позволяват повишаването на дела на възобновяемите енергийни източници, а поради ефективността си, значително намаляват общото потребление на енергия.

„Усещането е, че се возим в бъдещето.

Двигателят не се чува, а вътре е много комфортно“, споделят Аделина и Ванеса, които се возят във водороден автомобил за първи път.

Най-силно ги впечатлява фактът, че отпадният продукт при работата на водородната клетка е чиста вода, която дори може да се пие. Демонстрация беше направена пред НДК И двете абитуриентки споделиха вълнението си от завършването, но отправят и сериозен поглед към бъдещето.

Аделина е избрала да учи медицина в Германия, а Ванеса – оперно пеене в Националната музикална академия. Въпреки че едната иска да продължи образованието си в чужбина, а другата иска да покори световна сцена и двете свързват развитието си с България.

Много техни съученици също са избрали да следват в чужбина, в страни като Германия, Англия, Холандия и дори Уругвай. Всички те обаче са категорични, че бъдещето им е свързано с България./За жената