Начало ВЕСТИ ВСИЧКИ СЕ ПИТАМЕ ТОВА! Вижте какви изненади ни е подготвило времето през...

ВСИЧКИ СЕ ПИТАМЕ ТОВА! Вижте какви изненади ни е подготвило времето през лятото! Ще се започне още през юни

209
Сподели

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, по долината на р. Струма – около 23°, за високите полета – между 17 и 19°, а за планините – между 3 и 12°.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 31° и 36°.

Такава е прогнозата за времето през юни, от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). И през юни ще се запази тенденцията за неравномерно разпределение на валежите.

В западната половина от страната месечната сума на валежите ще бъде около нормата, а в източната – валежите ще са на по-малко места и ще са по-малко като количества.

Климатичната нормата на валежите в равнините е между 50 и 70 л/ кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони – от 70 до 130 л/кв.м.

Юни ще започне с топло време и максимални температури между 29° и 34°. Ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици, пише Блиц.

През следващите дни до края на първото десетдневие въздушната маса ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевична дейност и градушки.

В отделни дни се очакват интензивни валежи. Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и преваляванията ще бъдат на по-малко места. През второто десетдневие температурите ще се задържат около нормалните за периода. През повечето дни ще се задържи неустойчиво с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевична дейност. Слънчеви часове ще има преди пладне.

През третото десетдневие температурите относително ще се повишат. Ще настъпи стабилизиране на атмосферата, превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места, с най-голяма вероятност около 22 и 24-ти юни. Климатична справка: Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките. Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дена валежът е повече от 10 л/кв.м. Веднъж на 10 години в планините вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Астрономическа справка: В началото на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 58 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 6 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 21 ч. и 9 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 17 мин. Фазите на Луната през месеца са: 6.06 – последна четвърт, 13.06 – новолуние, 20.06 – първа четвърт, 28.06 – пълнолуние. Началото на астрономическото лято е на 21 юни в 13 ч. и 7 мин., когато е лятното слънцестоене.