Начало ВЕСТИ НОВО 20 ЗА САНИРАНЕТО! Вече далеч няма да е безплатно за всички!

НОВО 20 ЗА САНИРАНЕТО! Вече далеч няма да е безплатно за всички!

188
Сподели

Десетки хиляди сгради у нас се нуждаят от саниране, а държавата ще търси нови начини за финансиране на програмата. Сред предложенията са хората, които имат възможност, да участват със съфинансиране.

„Това са само предложения и няма взето решение как точно трябва да продължи програмата“, заяви пред Нова телевизия зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова.

„Единственото ясно е, че ефектите от програмата са изключително големи и следва да продължим да изпълняваме подобни програми за жилищно обновяване“, добави тя.

Крумова потвърди, че се обсъжда идея за съфинансиране от страна на собствениците, за диференциране в зависимост от климатичните или демографските обстоятелства в различните области и общини, както и в зависимост от икономическото състояние на гражданите.

„42 000 сгради се нуждаят от обновяване. Средствата, необходими за това, са изключително огромни. Затова е необходимо да търсим по-устойчив модел. Затова се обмисля въвеждането на съфинансиране, приоритизация, диференцирания подход“, заяви Крумова.

„Обмисляме различни варианти. Един унифициран модел не върши достатъчно работа. Около 40% от хората са готови да предоставят частично финансиране. Това следва да бъде използвано“, допълни зам.-министърът.

По думите й новият модел на финансиране трябва да е готов до края на 2018 г.

„Ще има ясна дългосрочна визия поне за следващите 25 години“, заяви Крумова.