Начало ВЕСТИ И ТОЗИ ПЪТ СЕ ОТЪРВАХА! Държавата спасява БДЖ!

И ТОЗИ ПЪТ СЕ ОТЪРВАХА! Държавата спасява БДЖ!

142

Министерството на финансите ще отпусне 20 млн. лева на БДЖ, за да не фалира дружеството. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНТ.

По думите му парите ще бъдат взети от фискалния резерв, като се очаква те да бъдат възстановени след отдаването на концесия на летище София.

Горанов подчерта, че БДЖ се нуждае от още 80 млн. лева, които също най-вероятно ще бъдат отпуснати.

Държавата отделя от бюджета си субсидия за жп превозите в размер на 200 млн. лева годишно, но според финансовия министър, транспортното ведомство не полага достатъчно усилия, за да защити железниците и позволява нелоялна конкуренция от страна на автобусните превози.

„Обсъжда се в министерството отпускането на възмездна финансова помощ, безлихвена, на дружеството, в рамките на утвърдената от правителството държавна помощ, отредена за преструктуриране. Иска ми се Министерството на транспорта да положи повече усилия, така че жп транспортът да стане естествен приоритет.

Аз не твърдя, че трябва да забраним автобусните превози, но не е нормално на всеки 15 минути например по направлението Бургас да тръгват автобуси и ние да очакваме, че някой ще се качи на влак. Тогава държавата трябва да реши дали да има влак или да няма влак и да се вземе решение, ако няма нужда от жп транспорт, да престанат да се взимат от данъкоплатците стотици милиони за субсидиране на сектора“, категоричен бе финансовият министър.

По-рано днес изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимир обясни, че от сметките на дружеството вече са изтеглени 20 млн. лв., а съдът е определил да бъдат взети 40 млн. лв.