Начало ЗДРАВЕ Купувате ли си рулца от раци? Задължително трябва да знаете тези неща,...

Купувате ли си рулца от раци? Задължително трябва да знаете тези неща, преди да си вземете поредната опаковка

1612
Сподели

Рулцата от раци са извънредно популярни по време на празници, а и не само тогава

Внимание – опасност! Ето какво трябва да знаете за рулцата от раци!

Рулцата от раци са деликатес, предпочитан поради необичайния вкус и стандартната форма на този полу-готов продукт.

За съжаление, доста производители прибавят към състава на рулцата от раци различни овкусители, стабилизатори, сгъстители и ароматизиращи средства. Най-лошото е, че някои от тях успяват да се заменят основния компонент на рулцата от раци – сурими (смляна риба).

Очевидно е важно да се обърне внимание на избора на рулцата от раци .

Нужно е да се даде на този процес известно време, за да се съсредоточим върху качеството на продукта, който няма да навреди на здравето.

 

Как да изберем рулцата от раци?

1. Структура

Структурата, плътността е най-важното, когато е необходимо да изберете рулца от раци. Ако в списъка на компонентите на първо място е сурими, това означава, че продуктът е с доста добро качество. Ако сурими е на второ място или някъде в края на изброените продукти, това означава, че съдържанието на риба в рулцата от раци е минимално.

Понякога в рулцата от раци има нишесте, соев протеин, както и разнообразие от заместители. В този случай е необходимо да се откажете от покупката на такъв полуфабрикат.

2. Вид

От голямо значение е външния вид на рулцата. Цветът на пръчиците трябва да варира от светло розово до розово-червено. По-яркия червен цвят показва прекомерно количество на багрило в продукта.

Освен това, рулцата от раци е необходимо да са гладки и еластични. Когато започнете да ги режете, те не бива да се разпадат. Ако това се случи, по-добре се откажете от консумацията на този продукт.

 

3. Опаковка

Фактът, че рулцата от раци са прекарали много време във фризера, може да се разбере по опаковката. Безопасно опакованите рулца от раци имат опаковка, която не е надраскана или омачкана. Трябва да има и минимално количество лед върху нея. Огледайте я добре и вижте дали няма дупчици по нея.

При избора на рулца от раци най-добре е да предпочетете продукт, произведен от известна марка или предприятие, което доказано се занимава с преработка и опаковане на риба.

 

4. Какво има вътре?

Навярно знаете, че в рулцата от раци няма раци.

Има сурими, което е нещо, на което казват пречистен рибен белтък. Много често сурими е месо от риба, към което е добавено сорбитол Е 420. Някои рулца от раци се правят и от рибено пюре.

Рулцата от раци са фалшива храна. Сурими на японски означава мляно месо или кайма. В началото, през 60-те години на миналия век, когато е започнало производството на рулца от раци, в тях най-често е имало кайма от пъстърва. Днес в този толкова популярен деликатес има всякакви рибни остатъци и много . Или иначе казано – рулцата от раци са нещо като кренвиршите.

Така наречените рибни кренвирши в Япония се оцветяват с боя, която е направена от насекоми. Напълно възможно е някои азиатски производители да оцветяват рулцата и с кармин – изключително опасен канцероген.

 

Източник: За жената