Начало ВЕСТИ Бедствие от библейски мащаби! Милиони хора могат да останат без питейна вода!

Бедствие от библейски мащаби! Милиони хора могат да останат без питейна вода!

519
Сподели

Индия е изправена пред най-тежката криза с водата в историята си, като около 600 млн. души срещат остър недостиг на вода. Това се изтъква в доклад на правителствен мозъчен тръст, цитиран от британските медии.

Докладът, който се основана на данни от 24 от 29-те щата на Индия, изтъква, че кризата „само ще се влошава“ през следващите години.

Той също така предупреждава, че 21 града вероятно ще изчерпят подпочвените води до 2020 г., въпреки увеличаващото се търсене.

Това би застрашило също така продоволствената сигурност, след като 80% от водата се използва в селското стопанство.

Индийските големи и по-малки градове редовно изчерпват водните ресурсипрез лятото, защото им липсват водопроводи за доставка на вода до всеки дом.

Селските райони също са тежко засегнати от липсата на достъп до чиста вода. Те не могат да разчитат на подпочвените води заради непостоянните дъждове и обстоятелството, че подземните води все повече се използват за земеделие, когато мусонните дъждове се забавят или са недостатъчни.

Около 200 000 индийци умират всяка година, тъй като нямат достъп до чиста вода, се подчертава в доклада.

Мнозина в крайна сметка разчитат на частни доставчици на вода или на цистерни, платени от правителството. Големите опашки от хора, чакащи да събират вода от цистерни или обществени чешми е често срещана гледка в индийските бедняшки квартали, пише нюз.бг.

Тъй като населението в градовете се увеличава, натискът върху водните ресурси се очаква да се увеличи – според доклада търсенето ще бъде два пъти по-голямо от наличното предлагане към 2030 г. Недостигът на вода също така ще доведе до загуба от 6 на сто на брутния вътрешен продукт на Индия.