Начало ВЕСТИ Извънредно: Чудовищно земетресение буквално проби земята! Жертвите са най-малко три!

Извънредно: Чудовищно земетресение буквално проби земята! Жертвите са най-малко три!

718
Сподели

Трима души загинаха и най-малко 41 бяха ранени в резултат на силното земетресение в района на град Осака в западна Япония, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Срутили се бетонни стени убиха 9-годишно момиче в град Такацуки и 80-годишен мъж в Осака. В град Ибараки 84-годишен мъж починал, затиснат от паднала етажерка в жилището му.

Първоначално властите обявиха, че трусът бил с магнитуд 5,9, но по-късно го коригираха на 6,1.

Не е издадено предупреждение за цунами. Съобщава се за неголеми материални щети и за пожари в няколко сгради в резултат на земетресението, станало малко след 8.00 часа местно време.

Обекти на атомната енергетика не са пострадали в резултат на земетресението, съобщи на сайта си енергийната компания „Кансай електрик пауър“, предаде ТАСС.

По данни на компанията трусът е довел до прекъсване на електричеството в 170 хиляди домове. Близо 100 хиляди домакинства в района на бедствието са останали без газ.

Изцяло е прекратено движението на скоростните и обикновените влакове в югозападната част на остров Хоншу, както и на метрото в град Осака с население от 2,6 милиона души. Парализирано е и движението в редица участъци на магистралите.

Към канцеларията на премиера Шиндзо Абе е създаден кризисен щаб. Премиерът заяви, че правителството прави оценки на щетите и че главният му приоритет е сигурността на жителите.