Начало ЗДРАВЕ Подуват ли ви се краката? Това е знак за напредналo заболяване. Ето...

Подуват ли ви се краката? Това е знак за напредналo заболяване. Ето кое и защо не трябва да го пренебрегвате

238
Сподели

Подуването на крайниците почти винаги е симптом на напреднало хронично заболяване. Тези проблеми биха могли да се отразят и на хронични заболявания на черния дроб, бъбреците или хипотиреоидизъм.

Отоците на ръцете, краката или други органи обичайно са симптом на хронично, напреднало заболяване.

До подуване се стига, когато налягането в кръвоносните съдове и капиляри е такова, че течността започва да тече от кръвоносните съдове в периферните тъкани, или поради невъзможността да се задържи течност в кръвоносните съдове.

-Отокът е симптом, зад който често „стоят“ сърдечно-съдови заболявания, хронични заболявания на черния дроб, бъбреците или дисфункция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) – казва за „Новости“, д-р Деян Кордик, интернист и кардиолог, началник на кардиология в Клинична болница.

-Оток може да бъде локализиран на ръцете, краката, дори и в някои вътрешни органи – черен дроб или белите дробове. Отоците при пациенти с болно сърце, могат да бъдат признак за коронарна болест, особено при пациенти, които са преживяли един или повече инфаркти и при тях е отслабена пулпната функция на лявата сърдечна камера. Зад отока може да се крие и кардиомиопатия, за която не се знае точната причина. Важно е, че и в двата случая има подходяща терапия, добавя събеседникът за „Новости“.

– Когато вече знаем, че имаме пациент с отоци, ние е необходимо първо да изхвърлим излишните течности, а след това да се определи причината за отока. Сега имаме на разположение мощни диуретици, лекарства за отстраняване на излишната течност. Но с това само освобождаваме пациента от симптомите и освобождаваме излишната течност. Целта е да се лекува причинителя на отока и това състояние вече да не се появява. В зависимост от това, което първоначално води до подуване, в лечението се използват и различни други лекарства.

 

Източник: За жената