Начало ВЕСТИ Зам.-министър обясни как ще става смяната на регистрационните номера на колите, от...

Зам.-министър обясни как ще става смяната на регистрационните номера на колите, от които отпадат буквите

216
Сподели

Колите вече няма да показват от кой град си, защото ще отпаднат буквите в регистрационните номера на автомобилите. От кога тази промяна ще влезе в сила, обясни тази сутрин по БНТ заместник-министърът на транспорта Ангел Попов.

„Всички, които притежават валидни,разбира се, съвсем нормално изражение номера, няма да бъдат подменяни, ще бъдат подменяни само номерата на автомобилите първа регистрация и при съответна промяна – продажба или друго обстоятелство“, обясни Ангел Попов.

Той обясни, че има и други страни, които са се отказали от този регионален принцип на номерата. “Знаете, че в Европа регистрацията на един автомобил е изключително елементарна и проста операция, за разлика от България. Средно на ден само в София се регистрират между 800 и 900 автомобила на ден – това е изключително тежка процедура, която нарушава определени правила.

Всеки автомобил, който влезе в България за първа  регистрация, той трябва да премине на технически преглед, тоест да се установи неговата годност – техническа и екологична.

Това в момента не се правеше и от там излезе идеята това да бъде разпределено в определени пунктове за технически прегледи, върху които да бъде сложена изключително тежка регулация с тежки критерии по отношение на тяхната обезпеченост, на средствата, с които се извършва тази проверка”, каза Попов.

“Агенция “Автомобилна администрация” има система за контрол на техническите пунктове, ние сме я надградили и сме създали една система, която автоматично да контролираме всички показатели на уредите, които са вътре в тези технически пунктове”, обясни още. Така тези пунктове освен първоначалния преглед, ще издават и номерата, поясни той и допълни, че идеята е дългите опашки да изчезнат и да бъде по-лесно за хората.

Той подчерта, че са си поставили за задача да се преборят с неприятната статистика на пътя и да се изчисти въздуха в България.

„В тази връзка се появи това предложение, тази инициатива. Тя е и във връзка с деленето на Закона за движение по пътищата, което го правим с колегите от МВР и с колегите от Министерството на регионалното развитие, т.е. всяко министерство да си поема ангажимента за неговите задължения на пътя“, обясни Попов.

„Агенция „Автомобилна администрация“ има система за контрол на техническите пунктове, ние сме я надградили и сме създали една система, която автоматично да контролираме всички показатели на уредите, които са вътре в тези технически пунктове“, каза той.
Така тези пунктове освен първоначалния преглед, ще издават и номерата, поясни Попов и допълни, че идеята е дългите опашки да изчезнат и да бъде по-лесно за хората./Блиц