Начало ВЕСТИ Вежди Рашидов изуми всички! Разказа как с Божидар Димитров са крали Панагюрското...

Вежди Рашидов изуми всички! Разказа как с Божидар Димитров са крали Панагюрското съкровище!

213
Сподели

Божидар Димитров вече е фактор. Личностите трябва да се уважават. Той е много ярка личност. Това каза бившият министър на културата Вежди Рашидов в сутрешния блок на bTV малко преди поклонението пред проф. Божидар Димитров.

„Уважавах го, защото той беше един свободолюбив човек, който не може да се постави в рамка. Той говореше истината и дразнеше много хора. Беше колоритен и много свободолюбив. Работеше много. Музеят беше неговият живот“, каза той.

„Няма да забравя как ми съобщи, че Божидар Димитров беше разрешил Панагюрското съкровище да гостува в Пловдив. Кметът на Пловдив Славчо Атанасов се закани, че няма да го върне, а ще остане в града занапред.

Димитров организира акция за връщането му. С помощта на полицията съкровището се взима и се връща в София. Беше почти като кражба“, спомни си Рашидов.   Двамата с Димитров измислили сложен план за измъкването на ценностите тайно и тихомълком рано сутринта.

Те били натоварени в блиндирани коли и строго охранявани, както си му е редът, но без никаква информация до медиите. По думите на Рашидов, професорът „едва се сдържал” да не обяви за тайната акция, а скулпторът го увещавал да изчака колите поне да наближат София. „Абе то ако няма медии, все едно нищо не сме крали”, пошегувал се историкът.

„Историята, която няма да забравя е, когато правихме Ларгото. Тогава излязоха едни умни и красиви хора, които обясняваха как трябва да стане реставрацията. В един момент Божидар Димитров излезе и проведе битка“, каза депутатът от ГЕРБ.

„Уникален патриот. Божидар Димитров беше болен патриот. Всяка дума за България я оспорваше. Преживяваше емоционално всяко невярно историческо твърдение и го оспорваше“, припомни той.

„След откриването на останките от вампир в Созопол, Димитров казваше с усмивка, че тази сензация ще помогне за издръжката на музеите“, каза Рашидов. „Така се прави маркетинг”, обяснил му той.

„Трябва да се научим, че българските личности трябва да бъдат уважавани. Тепърва ще се популяризират трудовете на Божидар Димитров. Той остави ярка следа“, заяви още той.