Начало ВЕСТИ Не е за вярване, но тази европейска държава, членка на ЕС, приема...

Не е за вярване, но тази европейска държава, членка на ЕС, приема мигрантите с отворени обятия!

271
Сподели

За разлика от повечето европейски държави, които се опитват да намалят притока на мигранти, Португалия променя тази тенденция, гледайки на имиграцията като начин да се противопостави на намаляващото население.

„Нуждаем се от повече имиграция и няма да толерираме никаква ксенофобска реторика“, заяви през май премиерът на страната Антонио Коща пред активисти на конференция на управляващата Социалистическа партията, спечелвайки си бурни аплодисменти.

Във време, когато голяма част от страните членки на ЕС затварят границите си или приемат с нежелание изпратените им по квоти бежанци, Португалия посреща с отворени обятия мигрантите.

От доста време вече португалски семейства и църкви в страната предлагат жилища, облекло и обучение по език на чужденците. В медиите има позитивни материали за раждането на сирийски бебета на португалска територия, а дори дясната антиимигрантска реторика се фокусира повече върху икономическата тежест, отколкото върху типичните за други държави крайни изказвания, всяване на страх от престъпност и т.н.

Допълнително с това самата държава предлага безплатно жилище за година и половина, достъп до езикови курсове и малка месечна издръжка, с която да се стимулира интеграцията в португалското общество.

За да демонстрира тази си отвореност към мигрантите, Португалия беше една от първите държави, които доброволно искаха да приемат част от мигрантите на борда на спасителния кораб Lifeline, който плуваше в открито море от 21 юни насам, след като Италия отказа да го допусне до пристанищата си.
И докато европейските лидери се бореха да постигнат споразумение на срещата на върха на ЕС миналата седмица за това кой трябва да приеме тези мигранти, спасени от бреговете на Северна Африка, социалистическото правителство на Португалия вече предприе стъпки да стане по-привлекателна дестинация за бежанците.

„Това беше много трудна среща на върха, а очевидният консенсус, постигнат със споразумението, не скри дълбоките разделения, които днес заплашват Европейския съюз“, коментира премиерът Коща, след като напусна срещата на върха в Брюксел.

На фона на това изборът в петък на бившия португалски министър Антонио Виторино за ръководител на Международната организация по миграция „показа голямото значение, което Португалия поставя върху диалога по този проблем“, беше изтъкнато в официално съобщение на от португалското външно министерство.

Коща, чийто баща е известен писател с комунистически възгледи, произхождащ от аристократично семейство в бившата португалска колония Гоа в Индия, поставя решаването на демографската криза в страната като ключов елемент от своята политическа програма.

Това е и основен въпрос за него в приближаващата се кампания за изборите за парламент догодина, а Коща  страната се насочва постепенно към изборите през следващата година, в които Коща е водещ кандидат.

Според проучвания, цитирани от правителството, Португалия се нуждае най-малко от 75 хил. нови жители всяка година, само за да поддържа стабилността на работната си сила, която днес наброява само 10,4 млн. души.

В този контекст правителството в четвъртък прие редица нови регулаторни мерки за опростяване на процедурите за получаване на виза от студенти или от онези, които искат да създадат стартиращи компании.

Това също така отвори пътя за уреждане на статута на около 30 000 чуждестранни граждани, които са пристигнали по законен начин в Португалия, но все още нямат разрешение за работа.

През трите години на рецесия, последвала финансовата криза през 2011 г., повече от 300 000 португалци напуснаха в търсене на по-добър жизнен стандарт, много от които млади висшисти, което само засили вече съществуващата демографска криза в страната.

През 2017 г. данните от националния статистически институт на страната показаха, че Португалия за пръв път от 6 години насам е регистрирала положителен миграционен баланс – разликата между онези, които напускат, и тези, които влизат в страната. Това даде надежда на премиера Коща да търси решение за пазара на труда именно в лицето на мигрантите от Близкия изток и Северна Африка.

Миналата година португалските власти издадоха 61 400 нови разрешения за пребиваване. Това е с 31% повече спрямо 2016 г., което отразява 6-процентно увеличение на броя на чужденците, живеещи в страната.

Икономиката на страната също се върна към растеж, особено благодарение на бума в туризма и чуждестранните инвестиции в пазара на имоти. Бизнес експерти обаче предупреждават, че това може да се обърне лесно към икономически срив, ако не бъде решен проблемът с липсата на квалифицирани кадри.

Трудно постигнатата сделка от петък, за която държавните лидери на страните от ЕС се договориха, предвижда, че мигрантите, спасени в морето, трябва да бъдат преразпределени между различните държави членки на доброволен принцип.

Португалия вече е част от доброволна програма за преразпределение на бежанците, предложена през януари от Европейската комисия, която има за цел да разсели в различните държави от ЕС най-малко 50 000 бежанци през следващите две години.

В рамките на една по-ранна програма, която трае от 2015 г. до март 2018 г., Португалия взе 1,552 бежанци.

Само около половината от тези, които влязоха в Португалия обаче, останаха, а останалите поеха към страни, предлагащи по-добри икономически възможности.

Затова пред Португалия проблемът с работната сила не просто трябва да търси решение в приемането на още бежанци. Ако страната тръгне по този път, тя трябва да намери начин и как да ги задържи на територията си и да ги приспособи към пазара си на труд. А това е вече съвсем друга задача.

Източник: webcafe.bg