Начало ВЕСТИ СНИМКА на циганче от Самоков, заровено живо в земята, разбуни мрежата

СНИМКА на циганче от Самоков, заровено живо в земята, разбуни мрежата

249
Сподели

Снимка на ромско дете, затрупано с камъни и бутилки, оставено в дупка, се появи в една от затворените групи във Facebook с името „Простотията българска“ и придружаващ надпис „на сапун“.

След като снимката започна да се споделя първоизточникът изтрива поста, но следите водят към Самоков.

Става въпрос за дете от бедно ромско семейство, което живее в колиба. Момичето е на възраст между 10 и 12 години, съобщава Bulgaria ON AIR

Снимката е направена от съседски деца роми – подигравателно и насилствено.

„Тази издевателска снимка ми се струва, че е в резултат от едни по-широко разпространени в Самоков напрежения. Там противопоставянето между българи и роми е добило много крайни размери. Преди около 7-8 години дори имахме дело за убийство на расова основа в града“, коментира в студиото на „България сутрин“ правозащитникът и главен редактор на „Marginalia“ Юлиана Методиева.

По думите ѝ проблемът е, че институциите в Самоков дълбоко неглижират случващото се в гетото в кв. „Христо Ботев“. Противопоставянията между българи и роми и между роми и роми пък били вследствие на „едно последователно дискриминационно отношение“ към циганите.

„Няма как да знаем какво е подтикнало този, който е направил снимката към това. Често пъти обаче децата, а и някои възрастни, отиграват чрез такъв тип психодраматизации на реалността неща, които са видели в живота си“, отбеляза психологът Пламен Димитров.

Експертът коментира още, че много често един от проблемите в тези малцинствени общности е т.нар. „идентификация с агресията“, която те преживяват в своя живот, когато наблюдават какво се случва в обществото./Блиц