Начало ЗА ДОМА Съседката най- накрая ми сподели тайната си за обилна реколта- добавя половин...

Съседката най- накрая ми сподели тайната си за обилна реколта- добавя половин чаена лъжичка в кофа с вода

405
Сподели

Отглеждането на зеленчуци в страната е трудоемка задача. И колкото по-обилна е реколтата, толкова повече не оправдава усилията, изразходвани за нея.

голяма реколта

С тревога и надежда градинарите гледат към коренките: растенията цъфтят ли добре, плодовете дали се закрепват добре, здрави ли са … И всеки иска реколтата тази година да е по-добра от предишните.

реколта с домати

Как можем да си гарантираме, че растенията ще дадат по- добра реколта? Необходимо е да се подобри завързването на плодовете. И в този случай разтвор на борна киселина за пръскане ще ви помогне със сигурност .

Пръскане на растения с борна киселина

Разбира се, всеки градинар има борна киселина. Това е бял кристален прах, който се разтваря лесно във вода. За лечението на зеленчуците използвайте химикала или купете от най- близкия градинарски магазин

борна киселина

за какво се използва борната киселина

боракс

Боровата киселина, по-точно нейният активен елемент бор, изпълнява една от най-важните функции в растенията – нормализирането синтеза на азот

отглеждане на домати

Нормалното развитие на плодоносни растения без бор е невъзможно. Необходимо е за растежа на вегетативната маса, увеличаването на броя на плодовете и подобряването на вкусовите качества на плода.

На практика е доказано, че използването на борова киселина за домати, краставици, тиквички, чушки, патладжани позволява да се увеличи добивът им с 15-36%.

средства срещу вредители

Липсата на бор в почвата води до слаб растеж и развитие и дори до смъртта на зеленчукови растения, цветята се рушат и се раждат лошо оформени плодове.

За да предотвратите това, подгответе си моментално решение: половин чаена лъжичка прах от борна киселина на 10 литра вода.

пръскане на растенията

За да се увеличи производителността на доматените храсти, по време на цъфтежа е много лесно да се напръскат растенията с това решение.

отглеждане на домати

Борната киселина помага за покълване на цветен прашец, обвързването и самия растеж на плодовете. Наред с това стимулира и образуването на нови растежни точки и допринася за увеличаването на съдържанието на захар в плодовете.

отглеждане на краставици и тиквички

Торенето с разтвор в земята преди засаждане на доматите ще доведе до факта, че растенията образуват така наречената въздушна възглавница – доставка на хранителни вещества, за създаването на първия период на новото място и последващ растеж.

Преработени зеленчуци по-добре ще абсорбират органичните и минерални вещества и почти няма да има шанс да пипнат някоя болест

Най-добре е в ранните сутрешни или вечерни дни да пръскате растенията с разтвор на борна киселина. Следобедът в горещ ден обработката не може да бъде направена, в противен случай листата на растенията ще изгорят.

Процедурата се извършва с пулверизатор, поставя се в режим „мъгла“, за да може по повърхността на листата да няма големи капчици и разпределението на състава да е еднакво.

вредители по земеделието

Друга цел на използването на боровата тор е защитата от мравки. Досадните мравки често причиняват много неудобства, развалят плодовете, агресивно защитават тяхната територия.

За да получите ефект 2 в 1, струва си да използвате боровия капан: затова хранете растенията и се отървете от досадни насекоми.

Борната киселина засяга червата на мравките, след асимилацията отива в периферната нервна система и парализира насекомите. По този начин, след няколко часа ще се отървете от колонията от мравки.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си!

 

Източник: За жената