Начало ВЕСТИ Замериха отново радиацията на опасния роден, красив плаж, лекар с важно предупреждение...

Замериха отново радиацията на опасния роден, красив плаж, лекар с важно предупреждение към всички там!

138
Сподели

От вчера има табела, която предупреждава за завишената радиация в залива Вромос край Черноморец. Не всички къмпингуващи се страхуват от нея.

Радиация 50 пъти над нормата на красив български плаж, бременни и деца не бива да припарват там!

„Винаги през годините задължение по закон е да се извършват проверки – както на почвата, пясъка и водата, така и на радиационния фон на плажа. Над почвата и плажната ивица радиационния фон е завишен 2-3 пъти“, заяви директорът на регионалната здравна инспекция.

При замреване на място тази сутрин стойностите са 0,34-0,36. Това означава, че около 2-3 пъти е по висока радиацията в сравнение с останалите плажове. „Рисковете могат да бъдат големи и да се стигне до болестотворни състояния на организма. Престой повече от една – две седмици при такива стойности, може да засегне хората. Трябва да се внимава за много добра хигиена и да не се поглъщат песъчинки“, заяви лекар пред „Събуди се“.

„Сега малко се притеснявам, като разбрах за радиацията, но не много. Ще спазваме висока лична хигиена. За първи път идваме тук. Препоръчаха ни го приятели. Ще си сменя почивката. До няколко часа ще отидем на друго място със семейството ми“, заяви един от къмпингуващите на плажа./Блиц