Начало ВЕСТИ Историята на баба Дора, която обиколи социалните мрежи и разплака цяла България

Историята на баба Дора, която обиколи социалните мрежи и разплака цяла България

186
Сподели

Продължават проблемите в сектора на животновъдството. Фермери протестират през последните дни с искания за подкрепа от страна на държавата.

Появи се и чума по животните в района на Странджа. Хиляди животни бяха евтаназирани заради заболяването. Стопани остават без добитъка си, не спират страховете, че кризата може да се разрасне. В същото време пострадалите хора имат много въпроси към ветеринарните власти.

Днес умъртвяването на животните трябва да продължи. На място в село Шарково, Ямболско, са се събрали хора, които искат да се противопоставят на умъртвяването на дребните преживни.

На този фон историята на баба Дора , която обиколи социалните мрежи, трогна цяла България.

Хиляди хора споделяха снимки, на които се вижда страданието на възрастната жена, която гледа на своите козички като на собствени деца. Баба Дора дори нарича всяко от животните с име.

Жената през сълзи разказва пред регионалното радио „999“, че няма да разреши евтаназията на своите 30 кози и ярета и би легнала до тях, ако се наложи, за да спре властите.

Баба Дора е категорична, че в нейното стопанство зараза няма и си задава въпроса защо не лекуват животните, а се предприемат най-крайните мерки – за умъртвяването им. В отчаянието си жената призовава хората да застанат до нея и да я подкрепят в този труден момент.

„Това са правилата при вирусни заболявания. Единственият начин, който може да ограничи заболяването. Вчера съм обиколил районите и според мен контролът, който трябваше да бъде установен, не беше достатъчен“. Това заяви в ефира на Нова телевизия изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните ( БАБХ ) д-р Дамян Илиев .

„Направил съм среща с областния управител на „Гранична полиция”. Двата пръстена, които са необходими, за да ограничат заболяването – единият е в десеткилометровата зона около огнището, от които трябва да се проверяват излизащите коли за животни и продукция и да бъдат дезинфекцирани. Вторият пръстен е общината, където не трябва да излиза продукция за страната”, каза още д-р Илиев.

Той заяви, че въпросът относно това дали има болни животни е несъстоятелен.

„Няма никакво основание да бъде задаван, след като сме взели шест хиляди проби. Изпратени са в референтна европейска лаборатория. В понеделник идва европейска мисия, за да видим дали мерките ни по границата на общините и огнищата, са достатъчно ефективни”, заяви той.

„Почнат ли да умират животните и ние да не сме взели мерките, заболяването ще стигне до Видин”, категоричен бе директорът на БАБХ.

Междувременно хиляди потребители в интернет изразяват възмущението си от предприетото евтаназиране на преживните животни в малките стопанства на възрастни хора по селата, където е установено заболяването./За жената