Начало ВЕСТИ Чудовищен скандал между Сръбската и Българската православна църква!

Чудовищен скандал между Сръбската и Българската православна църква!

119
Сподели

Сръбската православна църква е изпратила до Българската патриаршия писмо, съдържащо закани за влошаване на отношенията между двете църковни институции.

Сръбската позиция е изпратена през април в отговор на желанието на Светия синод да съдейства за установяването на каноничния статут на Македонската православна църква.

Писмото, подписано от Сръбския патриарх Ириней, е публикувано в македонски информационен сайт, цитиран от агенция БГНЕС.

Журналистът и директор на българската информационна агенция Любчо Нешков определя писмото като „обидно и унизително за Българската църква“. В становището, изложено в 4 страници, се посочва, че Македонската църква, наричана „разколническа организация“, няма право да избира църква-майка, защото тя може да бъде само една – сръбската.

„Тоест, отрича се църковното историческо минало на БПЦ. Има иронично цитиране на думите на Българския патриарх, който на няколко пъти каза, че най-малкото, което можем да направим за нашите братя в Македония, е да помогнем. В края на писмото буквално се казва: „И внимавайте, надяваме се да промените вашето решение, защото в противен случай ще ви сполети пълен срив във взаимоотношенията и така нататък“, каза Нешков.

Той не се съмнява в автентичността на публикуваната в македонския сайт информация. „Това е един от най авторитетните специализирани информационни сайтове в Македония. Писмото е автентично, нещо, което нашата църква до последно отказваше да го разпространи. Има такова писмо и то е изпратено“.