Начало ВЕСТИ Скални пукнатини се появиха в Йелоустоун, вещаят избухване на най-страшния супер вулкан...

Скални пукнатини се появиха в Йелоустоун, вещаят избухване на най-страшния супер вулкан в света (ВИДЕО)

83

Служителите на Националния парк Гранд Тетон, който е на 16 километра от Националния парк Йелоустоун, затвориха някои райони поради нарастващи пукнатини.

Същевременно разломите не са свързани с евентуално изригване на супервулкана, който се намира в недрата на американския природен парк. Това се съобщава от Science Alert.

Както пише изданието, рейнджърите открили в скалите  пукнатини до 30 метра в близост до водопада Хидън. Това място беше затворено за туристите, защото има опасност скали да паднат върху посетителите.

В екосистемата на Големия Йелоустоун влизат Гранд Тетон, Национален парк Йелоустоун, както и прилежащите гори и други природни резервати. Макар че не се намира над магмените камери, в тази област се наблюдава и сеизмична активност. Според експерти, периодичните трусове са ежедневие и могат да причинят пукнатини.

През пролетта на 2018 г. в Националния парк Йелоустоун се забеляза необичайната активност на Steamboat, най-големият гейзер в света. Само за шест седмици са настъпили три мощни изригвания, въпреки че интервалите между изхвърлянията на вода обикновено варират от един месец до пет години.

Супер вулканът на Йелоустоун е избухнал за последен път преди два и половина милиона години. Поредица от изригванията са оставили по повърхността на гигантската калдера следи в продължение на десетки километри, но повтарянето на такива катастрофални събития все още е малко вероятно. Иначе според мнозина експерти голямо изригване на Йелоустоун може да доведе до нова ледена епоха и евентуално край на човечеството./Блиц