Начало ЗДРАВЕ След 40 години задължително трябва да хапвате тези неща, за да подсилите...

След 40 години задължително трябва да хапвате тези неща, за да подсилите костите си

119
Сподели

Почти всички знаем от пеленачета, че калцият е необходим за здравето на костите . Ето защо, още от самото детство ядем различни млечни продукти, а по-късно, поради страха от непоносимост към лактоза, много от нас сменят млякото с добавки с калций, въпреки че те могат да бъдат доста опасни .

В действителност, за здрави кости, освен калций има и други минерали и витамини, които са еднакво важни. Само с достатъчно количество от всички тези вещества ще забравите за проблемите с костите и ставите!

 

Минерали за силни и здрави кости

фосфор

Минерали за силни кости

Този минерал е необходим за костите и зъбите, а без него, калцият ще се абсорбира доста по-зле. В този случай е необходимо в тялото да идва наполовина по-малко от калций. Фосфорът влиза в тялото ни с млечни продукти, месо, яйца, хляб, както и елда, ориз, просо и булгур.

магнезий

Минерали за силни кости

При липса на магнезий, костната маса намалява, което води до остеопороза и други заболявания. Калцият и магнезий се абсорбират само с достатъчно количество от двете. Поради това е целесъобразно да се увеличи нивото на магнезий със соя, маруля, зеле и ядки.

мед

Минерали за силни кости

Ако тялото ви няма достатъчно мед, синтеза на костните клетки се забавя. Освен това, не само мускулно-скелетната система страда – има нарушения в работата на сърдечно-съдовата и дихателната система. За да се предотврати това, снабдявайте тялото си с морски дарове, ядки, семена, трици, пшеница.

манган

Минерали за силни кости

Благодарение на манганът в тялото ни се синтезират около двеста протеини, повечето от които участват в създаването на костни и съединителни тъкани. За да получите достатъчно манган, разнообразявайте диетата си с цели зърна, ядки и боб.

цинк

Минерали за силни кости

Когато тялото няма цинк, почти всички системи страдат. В същото време костната тъкан се синтезира и възстановява по-бавно. Така че за предотвратяване на остеопорозата и особено ако вече имате проблеми, хапвайте по- често червено месо, бобови растения и морски дарове.

борон

Минерали за силни кости

Този минерал не влияе пряко върху структурата на костите, но осигурява активността на паратиреоидния хормон. Той е този, който отговаря за асимилацията на калций, фосфор и магнезий. Боронът влиза в тялото с ябълки, круши, грозде и моркови.

желязо

Минерали за силни кости

Ние сме свикнали да свързваме желязо с хемаглобина, но за костната маса е от голямо значение. Този минерал участва в синтеза на колаген, който укрепва костите. Намира се в говеждото месо, карантията, яйцата и бобовите растения.

флуор

Минерали за силни кости

Не е тайна, че флуоридният дефицит причинява влошаване на костите и зъбите. Но с него трябва да бъдете внимателни, в противен случай само ще си навредите. Флуорът влиза в тялото ни от морска риба, черен чай, аспержи и авокадо, както и от флуорирана вода.

стронций

Минерали за силни кости

Стронций се счита за опасно вещество, но в действителност само радиоактивни изотопи от него са. Той се използва широко за лечение на остеопороза. Стронцият се среща в кайсиите, минералната вода, житото и пшеницата.

В допълнение към тези минерали, ние не трябва да забравяме за витамини: специалната роля на витамин D, но да не забравяме за А, В6, С, Е и К. Не забравяйте да споделите с приятелите си!

 

Източник: За жената