Начало ВЕСТИ Най-големият страх се сбъдна! Гръцките власти откриха нещо изключително зловещо на мястото...

Най-големият страх се сбъдна! Гръцките власти откриха нещо изключително зловещо на мястото на пожарите!

221
Сподели
На специална пресконференция гръцките власти съобщиха, че имат сериозни индикации, че пожарът край Атина, убил най-малко 85 души, е бил причинен умишлено, съобщава „Български новини“

Гръцкият министър на обществения ред Никос Токас заяви, че анализ на сателитни кадри и проверки на терен навеждат на мисълта, че пожарът, който е започнал от няколко места в кратка времева рамка в понеделник, е вероятно резултат от умишлен палеж. „Имаме сериозни индикации за престъпен акт…

Много пожари избухнаха за твърде кратко време“, заяви Тоскас, като същевременно допълни, че в Мати – градът, най-силно засегнат от стихията, е намерена „подозрителна находка“.

Панос Каменос, министър на отбраната и председател на младшия партньор в коалицията на премиера Алексис Ципрас – „Независими гърци“, на свой ред заяви, че „това е престъпление от миналото“.

„Бреговете на Атина, всички тези имоти, повечето от които – без разрешително, са окупирали крайбрежието без никакви правила“, допълни Каменос, цитиран от Kathimerini. Кметът на община Пентели в Северна Атика Димитрис Стергиу изрази мнение, че опустошителните горски пожари може да са пламнали от прерязан кабел от електроразпределителната мрежа, предава гръцкото електронно издание Protothema, цитирано от „Фокус“.

Говорейки за радио THEMA 104.6, Стергиу сравни огнената стихия с атомна бомба. Кметът разказва, че е бил на мястото броени минути преди огънят да избухне. Съгласно думите му, той е забелязал прерязан кабел от остарялата електроразпределитена мрежа и е информирал противопожарните служби за това, което е видял.

„Предполагам, че пожарът е е причинен от това. Разследващият отдел на пожарната бригада дойде след мен“, разказа кметът на община Пентели Разтърстващо описание направи съдебния лекар Илия Бойокас, който заедно с колегите си извършиха аутопсия на жертвите, изпепелени от пожарите в Рафина, пише още „Български новини“. „Преживяваме личните истории на хората, които идват тук, да разпознават близки или за тест ДНК, не можем да направим друго.

Ние сме емоционално напрегнати, живеем в драмата. За нас днес беше най-трудният ден“, каза той и продължи „Някои са изгорени, но повечето от телата са овъглени. Намираме кръстчета, сватбени пръстени, но не могат да бъдат идентифицирани, трябва да се направи ДНК тест в лаборатории. Досега аутопсия е направена на 74-75 трупа. повечето са починали от огъня, малко от удавяне“.