Начало ВЕСТИ Приятен мъжки глас се обадил на дъщерята на Павел Вежинов и ѝ...

Приятен мъжки глас се обадил на дъщерята на Павел Вежинов и ѝ казал: В опасност сте! Истината обаче се оказала неочаквана

285
Сподели

Псевдополицаи рекетират дъщерята на Павел Вежинов по телефона. Това заяви самата тя, цитирана от „Телеграф“.

Писателката и културна деятелка сподели, че ало-измамниците се представили за полицаи и ѝ поискали съдействие под формата на пари, за да могат да заловят цяла банда.

На телефона ѝ звънял вежлив мъжки глас, който се представил като Ангел Йорданов, разследващ полицаи от Първо районно управление, а тя решила да се прави на наивна, за да види докъде ще стигне.

„Връзката беше чиста, гласът културен, даже ми обясни, че разговорът се записва“, твърди писателката. След това ѝ разказал история за банда крадци от 10 човека, които нахлули в апартамент, как пребили и ограбили възрастни хора, как полицията хванала трима и в единия намерила бележка с нейните име, адрес и телефон. Бил много загрижен за нейната безопасност и я предупредил да не отваря на непознати.

„Посъветва ме винаги да вдигам телефона, защото ако не успея, те ще нападнат апартамента ми и ще ме пребият, ако съм вътре, или ще го ограбят, ако ме няма. Беше особено интересно, че така нареченият полицаи ми даде телефона си, на който да звъня – 02 858 58 70.

Когато ми се обадели трябвало да не прекъсвам връзкатра и да набера този номер. И тук се разигра най-интересната сцена – някой каза нещо, помолиха ме да остана на телефона, явно за да чуя разговора: „Как? Четири пъти? От кой оператор?“ и после продължи към мен: „Госпожо, очаквате ли някого да ви се обажда от този оператор?

Звънял е 4 пъти, докато сме говорили!“, обяснява Делчева-Вежинова. След това измамникът затворил, но скоро започнал да звъни на стационарния телефон. В това време обаче писателката вече говорила с полицията и разбрала, че във въпросното управление нямат служител Ангел Йорданов. После вдигнала домашния телефон и съобщила, че вече е говорила с полицията.

Авторката разказа за поредната си среща с телефонните рекетьори: „Не е оървата. Ро кой ли не ми се е обаждал – и доктор Иванов от „Пирогов“, и синът ми за колата ми – нямам кола, и внуче – и такова нямам. Е, няма да кажа какво имам, та да не ми се обадят. Но наистина „полицай“ досега не го бяха правили.

Сценарият им беше по-добър от предишните, но все пак не беше реален и само доста наивен човек би се хванал. Не неглижирам случилото се. Колкото и трезво да мисли човек, при едно такова обаждане в първия момент сърцето подскача – а не всички хора имат здрави сърца и нормално кръвно. Тези телефонни обаждания са по-опасни, отколкото си представяме.

 

Източник: Блиц