Начало ЗА ДОМА Как да си отглеждате гъби на терасата

Как да си отглеждате гъби на терасата

357
Сподели

Опитните ценители на гъбите знаят цената на хубавата манатарка: трудно е да се намери, ароматът й е невероятен, вкусът й божествен.

Вие дори няма да искате да вкусите друг вид гъби след тази! Жалко е, че такава ценна гъба не попада толкова често в ръцете ни. Затова сега ще ви предложим вариант как да си я отглеждате на перваза на прозореца …

Да, да, правилно чухте- бялата гъба се чувства чудесно в  градината ви или дори в саксията с цветята.

Вероятно истинските гъбари ще се противопоставят на този подход, но всеки готвач ще оцени възможността да добави малко от ценната съставка към супата, соса или някое друго ястие. Редакторите ни ще ви разкрият как да си отглеждате гъби вкъщи

Домашни гъби

Домашни гъби

Сезонът на гъбите започва през юли и продължава до края на септември. През това време е необходимо да се намерят една или две големи зрели, дори стари гъби. Веднага щом го направите, гледайте гъбата да бъде с голяма шапка

Шапката съдържа милиарди спори . Всяка от тях е в режим на заспиване и не представлява стойност, докато не се събуди. Има много фактори, от които това зависи

При тези условия не е изненадващо, че гъбите наистина трябва да се търсят за дълго време. В дома всичко това е в съответствие с други закони: само пробудени спори влизат в почвата и вероятността гъбите да растат от тях се увеличават стотици и хиляди пъти. И не е трудно да ги събудите изобщо.

Ще ви трябва:

2 стари големи манатарки 4 литра вода (хубаво е да е дъждовна или от кладенеца) 50 g жива мая

отглеждане на манатарки

Намерете гъби или купете от пазара зрели. Спорите са от долната страна на шапката. Гъбичката може дори да е малко гнила – няма значение.

отглеждане на манатарки

Превъртете гъбите през месомелачка, просто не ги мийте преди това. Получената каша се разрежда с малко количество вода, затова е по-удобно да преместите кашата в контейнер с обем от 5 литра.

Добавете маята към гъбата и разбъркайте внимателно. Разредете цялата останала вода, покрийте контейнера с кърпа отгоре и го поставете на тъмно топло място в продължение на 2 седмици.

Ще има известно време, докато споровете станат активни. Уверете се, че водата не трябва да се третира, в противен случай дори минимално количество дезинфектанти може да убие спорите.

След това остава само да се напоява с получената смес. Гъбите могат да се появят след 2 седмици, отначало те ще бъдат малко, но може да си съберете половин кофа . Те ще растат до есента и очаквайте основната продукция за следващата година, когато манатарката ще се адаптира напълно.

Ако всички саксии вече са заети, не забравяйте, че лилиите са най-подходящи за отглеждане на гъби . С корените си манатарката правят благоприятна симбиоза. В тази връзка любителите на тези закрити растения са по-щастливи от всеки друг.

Но това е само въпрос на събуждане на спорите . Методът се практикува от дълго време, така че остава само да се опитате. /За жената