Начало ВЕСТИ Красива журналистка, изтезавана и изнасилвана 15 месеца в Сомалия, разкри защо не...

Красива журналистка, изтезавана и изнасилвана 15 месеца в Сомалия, разкри защо не се е самоубила (СНИМКИ)

376
Сподели

Журналистка, отвлечена в Сомалия, където в продължение на 15 месеца била изтезавана и изнасилвана, разказа шокиращата си история.

Няколко пъти тя мислела да се самоубие, за да сложи край на мъките, съобщава „Мирър“.

Аманда Линдхаут, обаче, решила да не слага край на живота си, след като видяла една малка птичка да подскача безгрижно под утринното слънце. Два месеца по-късно тя била освободена. Канадката искрено вярва, че птичката била „пратеник“, който ѝ казал да се държи и да не се предава.

Линдхаут и тогавашният ѝ приятел Найджъл Бренън били на пътуване в Сомалия и още на третия ден били отвлечени от въоръжени мъже, които поискали по 2,5 млн. долара откуп за всеки от тях.

Тогава Аманда била на 26 и работела като журналист на свободна практика. Бренън е австралийски фотограф. Двамата били пребити и оставени да гладуват, оковани в тясно и мрачно помещение. Това продължило 15 месеца.

Линдхаут разкрива, че била многократно изнасилвана, след като приятелят ѝ бил преместен в друга стая. Насилието и страданието я тласнали към размисли за самоубийство.

„Наистина бях на косъм да взема това решение. Тъкмо когато слънцето изгряваше, слабо движение хвана окото ми. Там имаше една птица, която подскачаше в това малко светло петно. Винаги съм вярвала на знаците от пратеник, който по някакъв начин казва да се държа. И тази птичка беше пратеникът“, сподели тя пред австралийска телевизия.

„Желанието да сложа край на живота си ме напусна и повече не се завърна и това невероятно усещане премина през цялото ми тяло. Това беше решимостта да оцелея въпреки всичко, че ще имам свободата си отново, че ще видя семейството си“, добави тя.

Тя и Бренън били отвлечени през август 2008 година. Откарали ги в лагер за хора, останали без домове. След като била освободена през ноември 2009 година, тя разказала пред канадски медии, че похитителите ѝ били ислямски фундаменталисти, свързани с бунтовническата групировка „Хизбул-Ислам“.

През юни човекът, организирал отвличането, беше затворен в канадски затвор за 15 години, след като беше подмамен от полицаи под прикритие да пропътува половината свят.

Първоначално Линдхаут и Бренън смятали да престоят в Сомалия само седмица. Тя е работила в Афганистан и Ирак, докато той нямал никакъв опит в райони с военни действия преди да пристигне в столицата Могадишу.

 

Източник: Блиц