Начало ЗА ДОМА Правилни грижи за орхидеи в саксия

Правилни грижи за орхидеи в саксия

301

Орхидея цветето, което се нуждае от специални грижи. Но тя също благодари за добро отношение по специален начин: тя може да цъфти до шест месеца, наслаждавайки се на красотата си.

За да се развие растението, е необходимо комбинация от условия: добра почва, достатъчно вода, приемлива влажност, подходящо осветление, торове.

 

Грижа за орхидеите в саксия

Как да напоим орхидея

Това цвете не обича да бъде във вода.

Достатъчно е да го напоявате веднъж седмично през топлия сезон, веднъж на две седмици в студен. За това дали растението има достатъчно вода, листата му ще ви подскажат.

 

При недостатъчно поливане, листата ще се свият и избледняват, с прекомерно изсветляване. Ако орхидеята е жълта , това означава, че тя е наводнена прекалено. Водата за напояване трябва да бъде филтрирана или преварена и непременно затоплена – около 25 ° С.

 

 

Осветление за орхидеите

Цветето обича ярка дифузна светлина. Най-добре е да го поставите на прозоречен перваз, който е обърнат към южната страна, в никакъв случай не далеч от прозореца, на някакво тъмно място. Ако осветлението е недостатъчно, листата на орхидеите ще потъмнеят и цветните пъпки ще паднат.

 

Влажност и температура на въздуха

Естественото местообитание на орхидеите е тропиците, в които влажността на въздуха достига 50-80%. За да създадете подобни условия в апартамента, трябва да използвате овлажнител. И през лятото, пръскайте растенията ежедневно. Препоръчително е сутринта, че водата се изпарява преди залез слънце.

 

Торене

Тези растения се развиват не в чернозем, което е обичайно за нас, но в борова кора. Тя се продава в цветни магазини и често заедно с необходимите съставки за цветята, като мъх, въглени, торф, корен от папрат. В такъв субстрат трябва да трансплантирате цветето на всеки шест месеца. Орхидеята след трансплантацията , благодарение на наличието на нови хранителни вещества в свежия субстрат, обикновено цъфти дори по-бързо .

Също така предлагаме да се поучите от опита на Алексей Гороби, който отглежда у дома прекрасни орхидеи. Той използва само прозрачна саксия, така че корените да достигнат до светлината и да има възможност  да следи състоянието ѝ. Корените са първите, които реагират на лоши условия. Забелязвайки във времето, че нещо не е наред с тях, растението може да бъде спасено.

 

За да напои растението Алекс започва веднага щом влагата се изпари от стените на саксията. Много е удобно да хванете момента, ако саксията е прозрачна.

И той също знае как правилно да отреже остарелите части на растението . Вижте как това се прави във видеоклипа, публикуван по-горе. Посъветвайте се и споделяйте!

 

Източник: За жената