Начало ВЕСТИ Спасител посочи кога очаква да спре мъртвото вълнение и даде важни препоръки

Спасител посочи кога очаква да спре мъртвото вълнение и даде важни препоръки

116
Сподели

През последните дни морето е изключително опасно. Само за едно денонощие жертвите по българското Черноморие са близо 10.

Причината е, че през месец август се появява мъртво вълнение, при което водни маси се придвижват по посока от брега към морето под формата на подводно течение.

Морето изглежда спокойно, което заблуждава летовниците. Въпреки предупрежденията и указанията на спасителите, всяка година мъртвото вълнение взема жертви.

Старши спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев има над 20-годишен стаж във водното спасяване. Пред „Флагман“ той разказва какви опасности дебнат летовниците и как да се предпазим.

– Г-н Русев, през последните дни наблюдаваме изключително опасно вълнение. На какво се дължи това?

– Причината е, че през август месец се появява т.нар. мъртво вълнение. Обикновено продължава няколко дни. Утихва, а после пак. Понякога се появява и през септември. Най-опасното е когато има така нареченият вятър „мелтем“. Това е две в едно – голямо вълнение, комбинирано с мъртво течение. Вчера наблюдавахме това явление. Вълнението стигна до 5-6 бала. По този начин се образуват коварни дънни ями и течения.

– За последното денонощие се удавиха петима само в Бургаска област. И то на охраняеми плажове. Какви мерки предприемат спасителите, за да избегнат инциденти?

– Спасителите на Северния плаж сме взели всякакви мерки за безопасност. Където има дънни ями, сме ги оградили. Постоянно правим обходи, предупреждаваме летовниците и ги вадим на безопасно място. Дори сме направили коридори, където няма опасни дънни ями, за да могат спокойно хората да влизат във водата. Ние призоваваме плажуващите да спазват инструкциите, да следят флаговете.

Мъртвото вълнение е с голяма сила – повлича човека навътре. Летовниците обаче си мислят, че след като няма големи вълни, морето е спокойно. Това не е така. Всяко едно влизане може да завърши с трагеичен инцидент. Понякога заради теченията водата е по-мътна и не се забелязват опасностите. Когато човек влезе в морето, така може да го удари вълнението, че да го забие в пясъка, да си счупи врата и да загине.

– Имат ли култура плажуващите, вслушват ли се в съветите на спасителите?

– За жалост – не. Всяка година нещата се повтарят. Всеки си мисли, че като е дошъл на море и си мисли, че на него няма да му се случи. Не ни вярват, съмняват се нашите думи. Питат ни откъде сме знаели ние, че има мъртво вълнение. На нас обаче това ни е работата. Всяка сутрин преди да започнем работа обхождаме всеки един сантиметър, за да видим къде има дънни, ями, къде се крият опасностите. Тук на Северния плаж работим спасители с над 20-годишен стаж и знаем как да действаме и да вземем превантивни мерки за безопасността на хората.

– Как да разпознае обикновеният човек дали морето е опасно?

– На първо място хората трябва да се вслушват в съветите на спасителите. Ако са на неохранем плаж, могат по вятъра да се ориентират. Северните ветрове например са най-опасни. Това показва, че започва ветрова вълна, която издълбава дъното. Коварните ями буквално се превръщат в капан. Чуваме ли го по прогнозата, означава, че нищо добро не ни чака. Южният вятър е точно обратното – събаря вълнението и морето започва да се успокоява.

– Докога се очаква да продължи мъртвото вълнение?

– Днес е четвъртият ден от началото на мъртвото вълнение. Тази сутрин духаше южен вятър, което подказва, че идва краят. Старите рибари и спасителите се ориентираме и по друг фактор – птиците. Ако чайките и гларусите кацат сред вълните, морето ще се оправя. Надявам се утре да е по-спокойно. Но това не трябва да успокоява летовниците, защото през следващите дни отново може да се появи. Първият солуган започна тази година на Илинден – 2-ри август (стар стил). Продължи до 6-ти, следващите два дни отново беше спокойно, но ето че отново започна. До началото на септември трябва да сме нащрек. През 2016 г. мъртвото вълнение беше 40 дни. Започна на 20-ти юли и беше до 2-ри септември.

 

Източник: За жената