Начало ВЕСТИ Йорданка Христова лично съобщи черната вест. Отиде си легенда на българската музика,...

Йорданка Христова лично съобщи черната вест. Отиде си легенда на българската музика, поклон

1069
Сподели

Простихме се с още един от класиците на българската музика. На 86-годишна възраст си отиде джазменът Димитър Симеонов-Мончо.

За загубата съобщи естрадната звезда Йорданка Христова. „На 2 януари пое вечния си път Митко Симеонов Мончо.

Небесният „Оркестър София“ е в пълен състав… Чухме се за Коледа…“, написа във Фейсбук Йорданка Христова.

Димитър Симеонов-Мончо е роден на 22 май 1932 г. в София.

Той е една от емблемите на българския джаз. Симеонов е сред оцелелите членове на звездния музикален състав, който през 1971 г. претърпява самолетна катастрофа при излитане от летище София. Сред 30-те загинали тогава е вечната Паша Христова.

Кръстен е на своя дядо, който е бил цигулар и тромпетист в царския оркестър. Син е на световноизвестната българска цигуларка проф. Недялка Симеонова. Баща му Георги Димитров пък е пианист.

През 1951 г. Димитър завършва музикалното училище в София. Започва да свири в „Джаза на Младите“. Четири години по-късно постъпва в „Джаза на Оптимистите“. Завършва и Музикалната академия.

През 1955 г. се жени за Екатерина Симеонова, с която има 53 години брак, трима сина, двама внука и две внучки. През 1960 г. е в Естрадния оркестър на БНР.

Свири в най-различни нашумели формации, работи дори в Сирия и Ливан. Основава „Оркестър София“, където е диригент 20 лета. През 1968 г. става първият преподавател по саксофон в Консерваторията.

Има издадени седем учебни школи по саксофон. Мончо, е известен като най-неуморимия музикант в страната. Дори след 80-ата си годишнина той продължаваше да свири по обед в култовата софийска сладкарница „България“, чийто салон помни много джазови концерти в миналото.

Тончо Русев определя Димитър Симеонов като знаме на българското музикантство. През лятото на миналата година Димитър Симеонов събра почитателите си на премиерата на книгата си „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“. В нея разказва за всички преживелици през близо 60 години история, като общият знаменател е радетелство за музиката – музиката, която събира, музиката, която радва, музиката, която създава празник.

Черна следа в живота на Димитър Симеонов оставя датата 21 декември 1971 г. Тогава се случва зловещата самолетна катастрофа. Самолет Ил-18 излита от летище София за Алжир, където предстоят Дни на българската култура. На борда на самолета се качват Паша Христова, Мария Нейкова, Борис Гуджунов, Янка Рупкина, танцов фолклорен ансамбъл „Аура“ и Димитър Симеонов-Мончо с неговия „Оркестър София“. Минути след като излита, самолетът се накланя. Крилото му се удря в пистата, а корпусът се разцепва на две. Единият двигател се откъсва от корпуса и самолетът избухва в пламъци. От общо 73-ма души на борда на самолета загиват 30. Сред тях е и Паша Христова, пише Дир.бг.

Димитър Симеонов оцелява, а след време разказва: „В онзи кошмарен ден имам чувството, че на мен някой ми помогна. Помогна ми да се спася! Имам такова усещане и до ден-днешен. Защото аз винаги сядах отпред, имах този навик. Само на този ден, влизайки с паспортите в ръка в самолета, сякаш някаква сила ме накара да отида и да седна отзад. На предните седалки бяха седнали колегите ми Петър Попов, Борис Гуджунов, Мария Нейкова, Иван Данов, Паша Христова, Христо Чолаков… Даже ми споменаха, че е дошъл договор за чужбина, и да отида при тях, за да говорим за него. Обаче като видях, че няма място, директно се запътих към задните места“.