Начало ВЕСТИ Каракачанов обяви сензационна новина за българската военна мощ! В основата е решение...

Каракачанов обяви сензационна новина за българската военна мощ! В основата е решение на Тръмп!

259
Сподели

България трябва да изтегли контингента си от Афганистан, ако това направи и САЩ. Това е позицията на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Днес той присъства на официалното посрещане в Плевен на 36-ия контингент, участвал в мисията на НАТО в Афганистан.

Според Каракачанов форматът на участие на НАТО в Афганистан трябва да бъде разгледан на следващото заседание на Алианса, предава bTV.

Американският президент Доналд Тръмп анонсира в средата на декември предстоящо изтегляне на половината от 14 хиляди американски военнослужещи от Афганистан. Наскоро той обяви, че изтегля америкианските войски от Сирия.

„Както виждате, Доналд Тръмп взема решения, които съответстват на неговото разбиране за външна политика. Той обяви и изтеглянето на контингента си от Сирия. Как ще се отрази на НАТО – аз лично смятам, че България направи достатъчно. Този контингент, който посрещнахме, беше първият по-голям от 158 души. Този контингент, който замина сега, е от 160 човека. България няма нужда да увеличава своето присъствие повече“, категоричен е военният министър.

Попитан дали тогава и ние трябва да свием участието си, той отговори: „Ако политиката на САЩ, като на съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент, лично аз не смятам, че България има повече работа там”.

На следващата среща на военните министри от НАТО този въпрос да се обсъди и „ако някои държави смятат да изтеглят контингентите си от Афганистан аз смятам, че и ние трябва да преразгледаме позиция“, допълни Каракачанов.

България участва в Афганистан със 160 души, които охраняват летището в южния град Кандахар и изпълняват инструкторски задачи за местните сили за сигурност. НАТО продължава ангажимента си към тренировъчната мисия „Решителна подкрепа“, в която беше преобразувана най-дългата бойна мисия на алианса от 2002 година до 2015 година.

Предстои да се обсъди как изтеглянето на близо 7 хиляди американски военни ще се отрази на останалите нации, които поддържат военно присъствие от 16  хиляди инструктори.

Към момента остават заплахата от ракетни атаки към летището в Кандахар, което се охранява от българите, отбеляза старши националният командир  на 36-ия контингент Веселин Василев. Днес контингентът беше посрещнат официално след успешно завършилата мисия./Блиц