Начало ВЕСТИ Проф. Михаил Константинов прогнозира извънредна ситуация след евроизборите

Проф. Михаил Константинов прогнозира извънредна ситуация след евроизборите

476
Сподели

Ако на евроизборите БСП заедно с ДПС съберат общо 9 мандата, ще има предсрочни парламентарни избори у нас. Това прогнозира пред „Фокус“ проф. Михаил Константинов.

Той уточни, че очаква ГЕРБ и БСП да получат най-много евродепутати, но на резултатите от изборите за европейски парламент трябва да се гледа и за евентуален коалиционен партньор.

„Ако приемем една такава потенциална коалиция – БСП плюс ДПС, трябва да се види дали тя ще има повече мандати отколкото ГЕРБ плюс евентуалните техни съюзници. Евентуални съюзници на ГЕРБ биха били „Обединени патриоти“ и една обединена градска десница.

Тук не трябва да се гледат само гласовете на ГЕРБ и на БСП, които ще бъдат близки като брой, а мандатите заедно с тези на един евентуален коалиционен партньор. Българските евродепутати са 17.

Повече от половината от 17, това е 9. Така че БСП плюс евентуален свой съюзник ако имат 9 депутати, това е очевидна подкана за предсрочни парламентарни избори. Това показва, че настроенията в България са се променили.“

Проф. Константинов каза още, че не очаква появата на нов политически играч, защото за евроизборите е късно, а местните избори имат различна специфика./Блиц