Начало ВЕСТИ Защо всеки шофьор трябва да има поне 1 безопасна игла в колата

Защо всеки шофьор трябва да има поне 1 безопасна игла в колата

581
Сподели

Предвидливите шофьори винаги имат в колата си комплект предмети от серията „за всеки пожарен случай“. Сред инструментите и помощните средства в аварийното куфарче, като правило може да бъде открита и тънка безопасна игла.

Неприятностите – големи и малки – причакват автомобилистите на всеки километър. С някои от тях може да се справят единството технически специалисти, притежаващи необходимото оборудване и знание.

Но в много случаи помощта на майсторите не е необходима, шофьорите сами могат да се справят с битовите трудности, стига да имат под ръка някои предмети.

Как безопасната игла помага на шофьорите в дълъг път.

Всеки автомобилист има свой списък с необходими предмети, в който може да влизат и дрехи, и хранителни продукти, и някакви джаджи. Освен това на водачите се препоръчва да имат в случай на екстремна ситуация: мокри и сухи салфетки, негазирана вода, ръкавици от плат, поне някакъв примитивен комплект с инструменти и обикновена безопасна игла. Ако със салфетките, водата и ръкавиците, всичко е ясно, то мнозина се питат – за какво служи безопасната игла, какъв е смисълът от нея по време на пътуване.

А тя е изключително необходима и полезна, когато откриете замърсяване в дюзите на чистачките.  Често срещан проблем особено в „мръсните“ сезони, последствията от който са много неприятни: запушването в горната част на устройството препятства течността да се разпръсква върху предното стъкло, което води до влошаване на видимостта и, разбира се, увеличаване на риска от катастрофа.

А тя е изключително необходима и полезна, когато откриете замърсяване в дюзите на чистачките.  Често срещан проблем особено в „мръсните“ сезони, последствията от който са много неприятни: запушването в горната част на устройството препятства течността да се разпръсква върху предното стъкло, което води до влошаване на видимостта и, разбира се, увеличаване на риска от катастрофа.

Как точно е необходимо да работите с безопасната игла в процеса на почистване на дюзите, вероятно вече се досещате: вземете инструмента и леко го пъхнете в дюзите. И след всяко бъркане не забравяйте да премахвате извлечената мръсотия от иглата. Процедурата не е сложна – всяко момиче, дори и най-нежното, може лесно да се справи с нея.

Ако безопасната игла не се справи със задачата, което също се случва,  отворете капака,  разкачете маркуча от дъното на дюзата и насочете тънък проводник в отвора. Такъв помагач също трябва да имате в аварийното куфарче.

Разбира се, вместо безопасна, можете да използвате обикновена шевна игла, но наличието ѝ в колата е по-малко безопасно, особено, ако с автомобила често се придвижва цялото семейство с малки деца в комплект. Друга слабост на швейната игла е, че в случай на необходимост, тя много трудно може да бъде открита в куфарчето с инструментите. А безопасната игла може да бъде прикрепена към определено място…

Като цяло, за да се предпазите от евентуални неприятности и губи време с дюзите, трябва да бъдете максимално внимателни при избора и покупката на течност за чистачки. Като правило именно некачествената течност за чистачки води до блокиране на дюзите на чистачките и други проблеми./avto.blitz.bg