Начало ВЕСТИ Първи кадри от ужасяващото ново китайско оръжие – отговорът на американската „Майка...

Първи кадри от ужасяващото ново китайско оръжие – отговорът на американската „Майка на всички бомби“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

141
Сподели

Китай е разработил и изпробвал нова бомба за изстрелване от въздуха, за която се счита, че е отговорът на „Майката на всички бомби“, създадена от САЩ.

В демонстрационно видео, публикувано на сайта на държавната компания производител „Норинко“, смъртоносната бомба е пусната от стратегическия бомбардировач H-6K върху равнина, където избухва с гигантски огнен взрив и черен дим, съобщава „Дейли Мейл“.

Клипът, публикуван в последните дни на декември, е първата публична демонстрация на най-мощната китайска неядрена бомба.

Местната държавна агенция „Синхуа“ я нарича „китайската версия на „Майката на всички бомби“ – сравнявайки я с американската GBU-43/B.

GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB) беше пусната през април 2017 година срещу предполагаем комплекс от пещери на „Ислямска държава“ в Афганистан.

Според експерти, китайската бомба е по-малка и лека от американската. От видеоматериала изглежда, че тя е дълга 5-6 метра. „Масивният взрив може лесно да помете укрепени цели на земята като подсилени сгради, крепости и защитни укрепления“, посочва китайски военен анализатор.

Освен това бомбата може да се използва за разчистване на зона за кацане на хеликоптер, в случай, че това трябва да бъде направено сред гъста гора, например.

В отговор на американското оръжие руснаците разработиха „Бащата на всички бомби“, която е по-голяма и е термобарична (използва атмосферния кислород при взрива). При експлозията се получава голямо огнено кълбо, а не взривна вълна.

 

Източник: Блиц