Начало ЗДРАВЕ Масло от черен кимион-Ето как се използва-Укрепва имунитета и предотвратява появата на...

Масло от черен кимион-Ето как се използва-Укрепва имунитета и предотвратява появата на тумори

241

Черният кимион е бил използван от човека в продължение на няколко хилядолетия. Семената му са открити в гробницата на Тутанкамон. Авицена, Гален и Хипократ, което разкрива за полезните свойства на растението.

Пророкът Мохамед споменава за черни семена на кимион, като дава много подробни рецепти и методи за прилагане при конкретни заболявания.

Растението има много имена: черен сусам, сейдана, черен кимион.

Черен кимион често се бърка с кимион (лат. Cuminum cyminum) и ким (лат.

Carum Carvi), макар че той е съвсем различно растение, което има  различни семейства.

Семената черен кимион съдържат полиненаситени мастни киселини , които не се произвеждат в тялото, но са от съществено значение за запазване на стабилността на клетъчната мембрана и пълното упражняване на техните функции. Тези киселини предотвратяват развитието на атеросклероза, намаляват нивото на холестерола и намаляват депозитите по стените на кръвоносните съдове.

Проучванията показват, че черният кимон има положителен ефект върху функционирането на тимусната жлеза и укрепва имунната система, като по този начин е „лек за всички болести“. Най-ефективно е използването му при следните състояния и заболявания.

Лечение с черен кимион

Рак Антираковият ефект на черния кимион се основава на антиоксидантни, имуномодулиращи, детоксикиращи свойства. Доказано е, че семената черен кимион, след редовно приложение забавят развитието на рак на черния дроб , стомаха, дебелото черво и шийката на матката .

Субстанцията на тимохинона, произлизаща от растението, не само може да забави развитието на раковите клетки, но и да обърне процеса. Повечето проучвания са проведени върху пациенти с рак на панкреаса и това е една от най-трудните за лечение форми на това заболяване.

Безплодие Маслото от черен кимион съдържа хормони, които повишават потентността и могат да лекуват безплодие. То нормализира производството на тестостерон и има благоприятен ефект върху процеса на сперматогенезата. Редовната консумация на черно кимионово масло допринася за лечението на мъжкото и женското безплодие. Високо кръвно налягане С масло от кимион можете да намалите кръвното налягане и холестерола в кръвта. Веществото предотвратява образуването на атеросклеротични плаки и оказва положително влияние върху сърдечно-съдовата система като цяло. Стомашни проблеми Черният кимион масло помага да се нормализира киселинността на стомашния сок, подобрява движението на червата и нормализира храносмилането и премахва явления като оригване, гадене, повръщане, метеоризъм, диария.

Маслото предотвратява възпалителните заболявания и образуването на язви в стомаха. То се използва за лечение на язви на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, ентероколит, ентерит, колит. Това също е добро средство за лечение на дисбактериоза, която понастоящем засяга много хора.

Епилепсия През 2007 г. по време на изследването беше установено, че водният екстракт от семена от черни кимион значително намалява интензивността на пристъпите.

Диабет тип 2 Два милиграма масло черен кимион семена води до значително намаляване на нивата на кръвната захар.

Псориазис Черният кимион е ефективен при лечението на псориазис. Малко количество масло всеки ден смазва засегнатите области на кожата. Може да се смесва с други масла, например сусамово или ядково масло.

Препоръки за използването на масло от черен кимион

Маслото от чере н кимион съдържа над сто компоненти, половината от които са стимуланти на метаболитните процеси в човешкото тяло. Маслото се произвежда от два вида семена – етиопски и саудитски. И двата сорта са еднакво полезни. По-предпочитано е да се купува масло, произведено чрез студено пресоване.

При търсенето на лесни доходи някои хора смесват чисто черно кимионово масло с по-евтини аналози (слънчоглед, памук) и след това продават под прикритието на естествено. Следователно, има смисъл само да купувате масло от надеждни продавачи. Особено внимание трябва да се обърне на качеството на опаковките.

Редовно използвайки кимионово масло, можете да се отървете от много здравословни проблеми – от обикновена настинка до рак, но преди всичко се използва  при нисък имунитет за възстановяване и укрепване.

Черното кимионово масло подобрява обмяната на веществата, нормализира хормоналната система, включително метаболизма на мазнините, стимулира производството на костен мозък, подобрява състава на кръвта и се бори със свободните радикали.

Препоръчва се да се яде масло на празен стомах 15-20 минути преди хранене. То се пие с половин чаша вода, в която се разтваря супена лъжица мед, или половин чаша сок. Продължителността на курса обикновено е 3-4 месеца. Курсът може да се повтори с почивка от 2 месеца.

 

Противопоказания за употребата на черен кимион

Въпреки факта, че черния кимион е едно от най-ефективните лечебни растения, все още има известни противопоказания за употреба. Семената от черен кимион е нежелателно да се приемат по време на бременност, защото съдържат растителни хормони, които стимулират раждането. Противопоказания също са индивидуална непоносимост и свръхчувствителност.

 

Източник: За жената