Начало ВЕСТИ Табела в столично заведение взриви нета: Масата е към кафето. Ако не...

Табела в столично заведение взриви нета: Масата е към кафето. Ако не си клиент, а само да поседнеш… (СНИМКА)

255

Всяка маса в заведението означава пари, а клиентите са ходещи банкноти. Затова и никой трезвомислещ собственик няма да позволи на когото и да било да поседне просто така. Така някои заведения въвеждат такса „стол“.

Подобна оферта или по-скоро любезна форма на предупреждение се появи в социалните мрежи. Във Facebook групата „Забелязано в София“ потребител публикува снимка на табела, в която ясно са записани условията за ползване на столчетата в столично заведение.

„Масата е към кафето. Ако не си клиент, а само да поседнеш, таксата стол е 2:00 лв. Безплатни пейки може да намерите в парка. Хубав ден :)“, пише на съобщението.

В действителност това си е практика в цялата страна. Заведенията взимат своеобразни мерки срещу всички онези, които се възползват от масите, често намиращи се на открито.

Някои вериги за бързо хранене в столицата, например, забраняват на минувачите да използват масите им за сядане, макар и да се намират в подлезите на София.

Последваха и реакции в социалните мрежи.

„Ами ако седне стария дядо дето едвам крета, просто да почине за 10 мин.???? Или викаш ще изгубиш милионите…“, написа гневен потребител.

„Турбо селско е да седнеш в търговски обект, без да консумираш нищо. Тия хора явно са видели бая такива изпълнения“, коментира в защита на заведението друг.

Някои пък приемат нещата и с лека доза хумор: „Много ми харесва, че ако не ти се пие нищо, но все пак искаш да седнеш, можеш да го направиш с чиста съвест срещу два лева!“

Разрази се и известен спор между двама потребители във Facebook групата:

„Ако масата е на обществено място – имам право да седна където искам! Тротоарът също е на общината, така че… да си гледат работата!“

„За да изкарат тази маса на улицата хората от кафето са извадили куп разрешителни и са загубили сумати време по гишетата. със сигурност плащат и тротоарно право за масата, така че са в правото си да искат по два лева, точно както и общината им иска за мястото!“

Всички тези бизнес стратегии за допълнително печелене на пари пък идват и на фона на такса „тоалетна“, която много заведения въвеждат поради липсата на тоалетни за обществено ползване.