Начало ВЕСТИ Тайнствено митично същество се появило над Чернобил дни преди трагедията (СНИМКИ)

Тайнствено митично същество се появило над Чернобил дни преди трагедията (СНИМКИ)

255

Покрай аварията в Чернобилската АЕЦ от 1986 г. витаят куп слухове и митове, които изплуваха отново покрай хитовия сериал на HBO.

Тези дни британското издание Daily Star публикува материал, в който се говори за тайнствено митично същество, което вероятно се е появило в Северна Украйна няколко дни преди трагедията.

По данни на таблоида, местните са го кръстили „Черната птица на Чернобил”.

Британските журналисти основават догадките си на думите на археолога Робърт Максуел, който два пъти е бил в забранената зона и е разговарял с бивши служители в контролната зала на атомната електроцентрала в Чернобил. През 2005 г. Максуел твърди, че е чувал от хората истории за същество без глава, с гигантски крила и червени светещи очи.

„Служители от Чернобил започнаха да споделят подобни преживявания, някои от тях са имали ужасни кошмари, други пък са получавали заплашителни телефонни обаждания“, твърди Максуел.

Археологът добавя, че описаната от работниците странна птица му напомня историята за мистичния Човек молец (Mothman) от Пойнт Плезънт (Западна Вирджиния), което започнало да се появява след 1960 г. Най-много случаи, в които фигурира Човекът молец, са фиксирани в края на 1966 и през 1967 година. Сред срутването на Сребърния мост, съединяващ Западна Вирджиния и Охайо през 1967 година, при което загинали 46 души, Човекът молец почти престанал да се появява.

Експертът добавя, че Мотман е предвестник на смъртта. Не е изключено работниците от чернобилската АЕЦ да са видели създание от бъдещето, което се е опитало да ги предупреди за страшната катастрофа.

„Както молецът е привлечен от светлината, така и Мотман е притеглян към енергията от бедствия“, завършва той.

Ученият не предоставя реални доказателства на думите си и не разкрива личността на своите източници, разказали му за странното създание.

Базираният на реални събития сериал на HBO успя отново да събуди интереса към трагедията, разиграла се през 1986 година. По данни на медиите, след излизането на сериала се е увеличил броят на туристите, опитващи да влязат в забранената зона.