Начало ЗДРАВЕ Онколог изброи продукти, причиняващи рак

Онколог изброи продукти, причиняващи рак

567

Ракът, наричан също злокачествен тумор или злокачествена неоплазма, е общо наименование на група заболявания, свързани с анормален растеж на клетките с потенциал за навлизане или разпространение в други части на тялото.

В последните години лекарите провеждат все повече изследвания, за да открият каква е причината за това заболяване, за да открият и лечение за него.

Така например американски лекари са установили връзката между определени навици и статистическите данни за заболяване от рака.

Експертите са установили, че честата консумация на храни и напитки, чиято температура надвишава 60 градуса, може да доведе до рак на хранопровода. Освен това честата употреба на кафе и яденето на червено месо също са рисков фактор. Друга причина за заболяването може да бъде хроничната липса на сън.

Според доктор Александър Машчан от Федералния център за детска хематология, онкология и имунология, такива изследвания се провеждат върху големи групи пациенти, което може да доведе до всякакви неточности, затова тези данни трябва да се третират с повишено внимание.

„Тези данни са със сигурност са интересни и донякъде надеждни, но, разбира се, те трябва да бъдат потвърдени“, казва онкологът и допълва: Но появата на този списък изобщо не означава, че всеки сега трябва масово да се откаже от месото и кафето.

В същото време Александър Машчан твърди, че в списъка има продукти, честото използване на които може да доведе до развитието на различни заболявания, включително онкологични.

„Вероятността от рак на хранопровода при хора, които консумират много гореща храна или напитки, наистина се увеличава“, отбелязва лекарят. – Това беше доказано отдавна. Предразположението към левкемия може да се появи у кърмещи майки, които обичат да се поглезят със зелен чай.

Напитката, която по принцип е антиоксидант, може да предизвика прекъсване в структурата на ДНК, – каза експертът. – И има документални доказателства, че майки, които злоупотребяват със зелен чай или вино, са родили деца с вродена левкемия.

Между другото, експертът отбеляза, че тези изследвания означават, че трябва да се храните, придържайки се към правилото на „златната среда“.

„Всичко е полезно в умерено количество. И всичко е индивидуално, защото ако 100 души пият червено вино и ядат червено месо, три от тях ще развият рак на червата“, казва експертът.

Той отбелязва, че умерената консумация на изброените продукти няма да доведе до сериозни последици за здравето. Но в същото време няма универсална рецепта за абсолютно всеки човек. /zdrave.to