Начало ВЕСТИ Списание Time разкри богатството на Сталин

Списание Time разкри богатството на Сталин

531
Сподели

През 2015 г. сп. Time публикува списък на най-заможните хора в историята на човечеството. Наред с Чингис Хан, Бил Гейтс и Рокфелер, в него се появява и Йосиф Висарионович Сталин.

Бил ли е толкова богат лидерът на съветската държава?
Благополучието на Сталин не може да се разглежда отделно от богатството на цялата страна като цяло. Генералисимусът бил на пълна държавна издръжка.

Тя плащала за поддръжката на множество дачи, къщи и апартаменти, както и услугите на лекари, готвачи и гувернантки. Сталин дори не знаел колко са похарчени от държавната хазна за всичко по-горе.

Освен това Сталин никога не е носил със себе си дори малки пари. И така, веднъж, като бил на дача в Боржоми, Йосиф Висарионович се запознал със свои познати-грузинци.

В разговора те казали, че изпитват известни финансови затруднения. Сталин пуснал шапката сред подчинените си, включително сред служителите по сигурността. Отчел 300 рубли.

Поради факта, че Сталин живеел на готово за всичко, понякога дори не знаел кое колко струва.

Според дъщеря му Светлана Алилуева баща й смятал, че 100 рубли, както преди революцията, са огромна сума.

„Затова, когато ми даде 2-3 хиляди, той смяташе, че дава милион“, признава Светлана.

Въпреки пълната държавна подкрепа Йосиф Висарионович редовно получавал заплата. В началото тя била три пъти по-ниска от средната работна заплата в страната. До края на управлението му обаче заплатата на Сталин вече била около 10 хиляди рубли.

Само най-изтъкнатите учени – академици и професори, получавали същата сума.

Сталин слагал пари в торби на бюрото си. Нямало къде да ги похарчи, освен да плати членския си внос в размер на 300 рубли.

В допълнение към заплатата си, Сталин редовно получавал възнаграждения за своите писания. Книгите му били публикувани, включително в чужбина.

След смъртта на Сталин в лятната му резиденция е направен опис на имуществото на вожда.

Освен вещи и канцеларски материали, тя включвала и спестовна книжка, в която имало 900 рубли. Още една банкова сметка също е известна със сигурност.

След смъртта на лидера, на децата му била дадена книжка с 30 хиляди рубли.

Историк на името на Колесник обаче твърди, че това е далеч от цялото богатство на Сталин. Когато лидерът починал, в личния му сейф били намерени над 3,5 милиона рубли, както и разписки, сочещи, че всички пари са от хонорари, изплащани в различни моменти за написването на многобройните му произведения.