Начало ВЕСТИ Островът на Клеопатра в Турция, където пясъкът на плажа не бива да...

Островът на Клеопатра в Турция, където пясъкът на плажа не бива да се пипа

2148
Сподели

Понякога е добре да се запознаете с опита на други туристи, които вече са били на място, където искате да отидете, или пък биха ви дали добра идея за пътуване.

Ето какво разказва в един от блоговете за пътешественици турист, посетил едно невероятно място в Турция.

Продължавам поредицата от статии, посветени на моята, макар и с минуси, но прекрасна ваканция в Турция. В това пътуване реших да не ходя в евтини курорти, а избрах по-малко популярния и по-скъп град Мармарис.

Една от причините, поради които го избрах, беше поради близостта му до Егейските острови и сините лагуни.

Но първо бих искал да разкажа за необикновения остров, който успях да посетя по време на обиколката си.

Каква е особеността на остров Клеопатра?

Екскурзоводът дълго разказваше историята, че в далечното минало римският пълководец Марк Антоний подарил този остров на самата Клеопатра, но това не й харесало, тъй като пясъкът не бил толкова приятен на допир, колкото е била свикнала Клеопатра.

Марк Антоний трябвало да излезе от положението и наредил на подчинените си да докарат най-добрите и нежни на допир пясъци на света.

Ето как днес изглежда плажът. Както можете да видите, въжето се опъва по плажната линия, така че хората да не тъпчат скъпоценния пясък:

Трудно е да се каже колко е вярна тази история, но вестните наистина пазят пясъка си. Когато бях там, видях жена охранител да седи близо до плажа с да наблюдава туристите с бинокъл да би някой от тях да отнесе със себе си щипка скъпоценен пясък.

Местните жители разказват, че охранителите едва би не стрелят по тези, които искат да си вземат от тази „забележителност“, но лично аз мисля, че това е само легенда.

Пясъкът, между другото, е много интересен. Когато го вземете между пръстите си, усещате колко е съвършен.

Песъчинките му изглеждат идеално кръгли и ако пясъкът изсъхне на ръката ви, изглежда така, сякаш пясъчните зърна непрекъснато се движат и това създава необичаен блясък.

Но не само пясъкът е богатството на този красив остров. Гледките там са просто невероятни:

И най-важното е, че пътуването ми се оказа доста бюджетно, така че хем разглеждах красоти, хем и не останах съвсем без пари.