Начало ЗДРАВЕ Известен кардиолог алармира: любимият на всички българи зеленчук е смъртоносен за здравето!...

Известен кардиолог алармира: любимият на всички българи зеленчук е смъртоносен за здравето! Ето кой е той:

241
Сподели

От време на време се появява някой учен, който да заклейми дадена храна, за която не сме и подозирали, че може да крие опасности.

Така се случи с любимата на поколения сланинка, след това с прясното мляко, а сега на прицел попадна един от любимите на всички зеленчуци.

Американският кардиолог Стивън Р.

Гъндри обяви за изключително вреден за здравето най-разпространен у нас и обичан от всичи българи зеленчук. Според него употребата на този зеленчук може да доведе до редица проблеми със здравето .

Кардиологът от Омаха, Небраска, който е завършил в Йейл и се води и специалист по храненето, описва резултатите от изследванията си в книгата „Парадоксът на растенията: скритите опасности в „здравословните“ храни, които причиняват заболявания и наддаване на тегло“ (The Plant Paradox: The Hidden Dangers in „Healthy“ Foods That Cause Disease and Weight Gain)

Един от изброените в книгата му „здравословни“ продукти, които предизвикват множество заболявания се оказват доматите . Д-р Гъндри отбелязва, че въпреки наличието на много витамини в доматите, зеленчуците могат да съдържат лектини .

Това е вид протеин, който се произвежда от растенията за собствена защита срещу вредители. Лектините от своя страна представляват сериозна заплаха за човешкото здраве .

Когато влязат в човешкото тяло, се задейства механизъм, който може да доведе до възпалителни процеси и различни заболявания.

Лектините могат да унищожат здравите клетки, да причинят синдром на хронична умора, обрив по кожата, както и да повлияят негативно на мозъчната дейност и да причинят загуба на коса, твърди кардиологът.

Той все пак признава, че доматите наистина съдържат много витамини и минерали, следователно те могат да бъдат профилактика на рака. В същото време американският кардиолог настоява и призовава хората напълно да се откажат от употребата на домати – сурови или сготвени.