Начало ЗДРАВЕ 12 безобидно изглеждащи навици, които е по-добре да се сбогувате бързо (снимки)

12 безобидно изглеждащи навици, които е по-добре да се сбогувате бързо (снимки)

485
Сподели

Хигиената е най-важният аспект от живота на цивилизования човек. Често без колебание след душ закачаме кърпата на закачалката и се напръскваме с дезодорант.

Междувременно тези на пръв поглед безобидни действия вредят на здравето ни.

 

Днес ще ви разкрием   кои хигиенни навици не са толкова добри, колкото изглеждат на пръв поглед.

Твърде често използвайте ароматни бомби за баня

Една от най-токсичните съставки се съдържа в бомбичката. До 95% от тези добавки се произвеждат от масло, докато някои от тях влияят на хормоналния фон. Особено трябва да се пазите от състава на ацетилдехид: той се счита за опасен канцероген и може да повлияе негативно на дихателната и нервната система, както и на бъбреците..

Нанесете парфюм върху бельото

Най-често дразненето на кожата на интимните места е симптом на контактен дерматит. Тя може да бъде причинена от различни причини. По правило това е от прах за пране или синтетичен материал. Рисковите фактори включват използването на парфюми. Лекарите категорично не съветват пръскането на прането с парфюм.

₽ Твърде често прилагате овлажнители или маски

Лесен начин да разберете колко често използвате овлажнител е да видите колко дълго ви стига едно шише. Ако едно ви стига за няколко месеца, значи всичко е наред. И ако за няколко седмици, тогава си струва да се намали използването на такива средства.

Има косвени признаци на преовлажнена кожа – запушени пори, мазен блясък и поява на акне (при условие, че те не са били там преди). Ако използвате крема твърде често, естествените овлажняващи механизми в крайна сметка ще се влошат.

Средно специалистите препоръчват да използвате крем 1 път сутрин и 1 вечер, ако кожата е суха. В другите случаи 1 път е достатъчно.

Миете зъбите си веднага след хранене12 безобидни изглеждащи навици, които е по-добре да се сбогувате в момента

 

Парадокс е, но веднага след хранене миенето на зъбите е нежелателно. Особено ако в менюто ви има кисели храни или сок. Факт е, че киселината реагира с пастата за зъби – и заедно хладнокръвно унищожават емайла. Ето защо, с миене с паста и четка, е по-добре да изчакате час-два, но използването на зъбни конци не е забранено.

 Използвате антибактериален сапун

 

Сапунът може да съдържа триклозан, който може да промени нивото на тестостерон и хормони на щитовидната жлеза. И в големи количества това вещество причинява неконтролиран растеж на клетките, включително раковите клетки.

Триклозан се намира в почти 75% от антибактериалните сапуни, както и в почистващите препарати и някои пасти за зъби. Лекарството е официално забранено в Канада и САЩ, тъй като производителите на козметика не са успели да докажат неговата безопасност.

 Използвате скраб и гъба

 

Счита се, че търкането нанася повече вреда, отколкото полза. Премахвайки горния слой на мъртвата кожа, ние унищожаваме естествената защитна бариера между епитела и външната среда. Това помага да се премахне мазният блясък, но парадоксът е следният: ако няма защитен слой, тогава кожата започва активно да произвежда мазнини, което в крайна сметка я прави още по-мазна.

Подобна ситуация се развива и с гъбите: ако сте склонни към алергии или имате проблемна кожа, по-добре е да миете ръцете си. В този случай гъбата има смисъл само за труднодостъпни места като гърба.

Съхранявате гъби на влажно място.

Мокра гъба –  развъдник за бактерии в къщата. Освен това, ако се съхранява в банята, върху нея може да се образува дори мухъл. Използването на такава гъба може да доведе до дразнене на кожата и акне.

Идеален начин за предотвратяване на последствията е да съхранявате кърпата на сухо, проветриво място или да използвате четки, които изсъхват много по-бързо.

Дайте предпочитание на дезодорантите под формата на спрей12 безобидни изглеждащи навици

Основната опасност от спрейовете е, че ние ги вдишваме. А възможните последици са: гадене, пристъпи на астма, алергии

Въпреки факта, че на много кутии за спрей пише, че пръскането им в тесни помещения е неприемливо , все още никой не се пръска на открито. По-добре е да използвате обикновен рол-он, ако нямате навика да пръскате спрея, както е посочено в препоръките.

Използвайте постоянно ежедневни превръзки

На първо място, лекарите препоръчват да избирате превръзки без аромати: те не дразнят чувствителната кожа. Установено е също , че ежедневната им употреба значително повишава риска от млечница. Ако поради обстоятелства все пак трябва да носите ежедневно, тогава трябва да ги сменяте по-често през деня и да ги сваляте през нощта.

Вътрешни промивки12 безобидни изглеждащи навици

Въпреки, че модата им отмина  много жени продължават произволно да си „предписват” тази процедура, използвайки различни лечебни билки.

Основният проблем е, че лекарственият разтвор нарушава естествената вътрешна среда, която обикновено предпазва от инфекции.       Дърпане на космите в носа с пинсета

Функцията на космите е да филтрират въздуха и да предотвратяват навлизането на твърди частици в тялото. Изскубването на космите може да доведе до 2 неприятни последици :

Ако сте извадили косъм, тогава на неговото място ще се образува малка рана, в която могат да попаднат бактерии – и раната ще се възпали. Филтрацията на въздуха вече няма да бъде толкова задълбочена – чужди елементи ще започнат да влизат вътре.

Идеално решение на козметичния проблем на стърчащите косми е използването на тример или поне ножица за маникюр.

 

Миете косата си надолу

 

Когато косата лежи естествено и свободно, има по-малък шанс да се повреди. Това се отнася не само за ежедневните прически, но и за начина, по който мием главите си. Фризьорите не препоръчват да миете косата надолу, по-добре е да го направите, докато стоите прави.

И кой от тези навици са характерни за вас?