Начало ЗА ДОМА Екстремна домашна стимулация на орхидеята – как да накараме най-упоритото цвете да...

Екстремна домашна стимулация на орхидеята – как да накараме най-упоритото цвете да цъфне с 2 лесни метода:

773
Сподели

Орхидея – предпочитаното цвете във всеки дом заради красивия й вид и непретенциозната природа. Но понякога се случва орхидеята у дома да покаже характер и да откаже да цъфти. Познато, нали?

Това растение е красива декорация на дома само когато цъфти пищно и щедро, а това не е лесна задача.

Ако не създадете подходящи условия и не осигурите на цветето необходимата грижа, мечтата за красива орхидея на перваза на прозореца ще остане само мечта. Какви трикове ще накарат упоритата орхидея да цъфти през цялата година?

Ето:

цвят орхидея

Два малки трика ще помогнат за стимулиране на фаленопсиса за буен и пищен цъфтеж, но най-важното – без да навредят на ценното цвете.

Екстремна домашна стимулация на орхидеята с 2 изпитани метода

Има ли наистина начин да накараме капризната орхидея да цъфти? Да, при това цели два! Но преди да ги използвате, имайте предвид, че е възможно да се стимулира цъфтежа само при възрастни, здрави и отпочинали стайни растения. В никакъв случай не провеждайте такива експерименти върху млади и отслабени орхидеи, както и върху екземпляри, които са увяхнали наскоро.

розова орхидея

Метод №1 – стимулиране чрез температурни разлики

Не е тайна, че стайната орхидея не е голям почитател на резките температурни разлики и цъфти добре само когато нощните температури започнат да спадат с повече от 6 градуса спрямо дневните. Ако обаче подложите придирчивата красавица на лек стрес, тя веднага ще пусне дългоочакваните пъпки.

Препоръчваме ви да оставите този метод на стимулация за пролетта. Когато температурата през нощта стане стабилна, а именно 16–18 ° C, изведете орхидеята на чист въздух, на открития балкон или в градината. Ако балконът е остъклен, поставете цветето по-близо до отворения прозорец.

Вадете орхидеята навън само през нощта, а денем я оставяйте вътре на слънце. Листата ще се нагряват от слънчевата топлина и ще получават достатъчно количество светлина, а през нощта, съответно, ще им бъде хладно. В резултат на двуседмичен експеримент орхидеята ще получи толкова въглероден диоксид, че количеството му ще е достатъчно за развитието на корени, листа и дългоочакваните цветоноси.

орхидея на перваза

Този метод за стимулиране на цъфтежа може да се използва както през лятото, така и в началото на есента. Процесът на растеж на цветоносите обаче ще отнеме повече време, тъй като летните нощи обикновено са горещи, а дневната разлика в температурата е незначителна. В началото на есента нощната температура влияе благоприятно на цъфтежа на орхидеите, но интензивността на слънчевата радиация с всеки изминал ден става все по-малка.

През есента, когато навън все още е студено, но стаята е топла, често проветрявайте стаята, в която живее цветето. Само без фанатизъм: орхидеята не понася течения! Експериментите са експерименти, но не забравяйте, че ако сте се грижили за орхидеята немарливо през цялата година, а през пролетта сте решили да подложите цветето на температурна промяна, това няма да доведе до нищо добро.

цъфтяща орхидея

Метод номер 2 – стимулация чрез суша

Този метод на стимулация може да се приложи за всички орхидеи, които не се нуждаят от период на почивка: фаленопсис, ванда и други подобни. Благодарение на този трик във всеки сезон, при всяко време и дори при слаба осветеност, можете да събудите най-фините спящи пъпки след 1-2 месеца интервално поливане.

Първото нещо, което трябва да направите, е драстично да увеличите интервалите между напояването. Например, ако сте поливали цветето на всеки 4 дни, то за да стимулирате цъфтежа, трябва да правите това на всеки 8 дни. Когато корените и субстратът изсъхнат добре след последното поливане, изчакайте още няколко дни (ако е горещо – 4, ако е хладно – 8) и едва тогава поливайте любимото си цвете. А ако нямате абсолютно никакво време за безкрайно проверка на почвата и изчисляване на дните, можете да го направите по-лесно: удвоете периода на „суша“.

поливане орхидея

В този случай е важно да не проявявате съжаление към растението и да не пръскате листата и корените. В допълнение, по време на стимулация от този вид препоръчваме да изключите всички видове биостимулатори, торове и горещи душове.

Когато се появи дългоочаквания цветонос, променете режима на поливане на нормален и не подхранвайте растението през периода на цъфтеж. Ако стъблото се появи през есента или зимата, е необходимо да се осигури допълнително осветление. Между другото, не е необходимо да се осветява цялото растение! Достатъчно е да насочите светлината само към върха, като избягвате прекомерното нагряване на цветето. Запомнете: без подходящо осветяване през есенно-зимния период, малкия свеж цветонос е малко вероятно да продължи развитието си.

орхидея пръскане