Начало ЗА ДОМА От тази домашна тор даже най-капризните ми орхидеи пощуряха от цъфтеж:

От тази домашна тор даже най-капризните ми орхидеи пощуряха от цъфтеж:

221
Сподели

Красотата и здравето на орхидеите до голяма степен зависят от висококачественото подхранване. Много опитни производители на цветя съветват да използват за тази цел разтвор на базата на йод и водороден пероксид /кислородна вода/.

Такава естествена тор е незаменима за имунитета на растенията. Предпазва от различни заболявания, подобрява растежа. Характеристики на храненето и рецептите за приготвянето им, ще разгледаме по-долу.

Функции за подхранване

Разтворът, използван за подхранване, се състои от йод и водороден пероксид. Първият компонент е първокласен антисептик. Също така йодът напълно насища растението с разнообразни микроелементи, незаменими за добрия им растеж и развитие. Йодът е подходящ не само за орхидеи, но и за други култури.

Пероксидът е отличен дезинфектант. Той ефективно унищожава злонамерените спори. Стимулира развитието на кореновата система. Осигурява красотата и здравето на орхидеите.

Подхранването е задължително за: Укрепване на имунитета. Превенция и лечение на заболявания. Буен цъфтеж. Защита от вредители

Приготвената тор може да се използва за коренно и листно приложение. Подходящ за лечение по всяко време на годината.

При правилно използване на разтвора, спазвайки дозировката, той е напълно безопасен за растенията.

Приготвяне на естествената тор

Приготвянето на хранителен разтвор отнема минимум време. Това ще изисква само йод, водороден прекис и престояла вода. Има няколко варианта за приготвяне на разтвора.

Разтворите се използват за коренно и листно приложение.

За коренно приложение – поливане

Добавете 1 с. л.  кислородна вода в 1 литър престояла вода и 2 капки йод. Смесете добре. Този разтвор се използва за поливане. Процедурата се препоръчва да се извършва приблизително на всеки две седмици.

Не увеличавайте количеството йод, тъй като ще прегорите корените!

Ако за листна обработка е необходимо опръскване, сложете в 1 литров съд с престояла вода 2 до 3 капки йод, 2 с.л. супени лъжици водороден прекис. Прилага се върху орхидеята с помощта на пулверизатор. Обработката се извършва най-добре сутрин.

Правилното, навременно прилагане на разтвора гарантира благосъстоянието и привлекателността на орхидеите. Растенията ще ви радват със своя дълготраен цъфтеж, приятен аромат,  и свежи листа.

 

Източник: За жената