Начало ЗА ДОМА Защо става сух цветоносът на орхидеята, която е прецъфтяла и какво да...

Защо става сух цветоносът на орхидеята, която е прецъфтяла и какво да правите с него?

348
Сподели

Орхидеята е забележителна с това, че цъфти с красиви цветове и много дълго време. От месец до четири или дори повече, тази тропическа красавица е готова да радва своите собственици.

Какво да правите, след като орхидеята прецъфти? Да отрежете ли цветоноса или не? Това са въпросите, които ще разгледаме днес.

Какво се случва с растението след цъфтежа?

Щом орхидеята прецъфти, тя трябва да набере сили, да си почине добре. Ето защо тя е състояние на покой.

След като растението усети силата в себе си, то ще цъфти отново.

Какво да правим със сухия цветонос?

Фаленопсис с цветонос

Кафявата част, превърнала се в суха клонка, дава знак на собствениците, че орхидеята вече няма да я използва. В този случай прецъфтелият и изсъхнал цветонос се отстранява с помощта на  остри ножици.

Инструментът се обработва предварително с кислородна вода или спирт/алкохол. Стъблото се отрязва, оставяйки само 1-2 см. По време на напояването, опитайте се водата да не попадне в кухото пространство на „пънчето“, или го затворете с восък.

Какво да правим с жив цветонос, на който пъпките са опадали, но не е изсъхнал?

Ако след цъфтежа остане зелен и дори със спяща пъпка, тогава изрязването се извършва точно над нея. Тя може и да оживее, защо да не й се даде шанс? Изрязването се извършва диагонално или равномерно, изборът на посоката не влияе върху самото растение.

Какви са вариантите за разрешаване на ситуацията?

Можете да прибягвате до един от трите най-често срещани начина:

Изрежете напълно. Към този метод трябва да се прибягва, ако цветоноса поема много влага и хранителни вещества от растението и то става сякаш изтощено. Така орхидеята ще бъде спасена. Ако ви е жал за живите пъпки на стъблото, тогава извършете разрез по такъв начин, че да остане поне една спяща пъпка. Подрежете цветното стъбло.

По правило част от дръжката се отрязва до първата до четвъртата спяща пъпка. Чрез намаляване на броя на пъпките се подхранват само тези пъпки, а не цялото стръкче като цяло.

При правилна грижа от такъв цветонос може лесно да се покаже цъфтеж или бебе /кейки/. Не пипайте. След покой растението ще направи избор какво да прави с него. Често той отново радва с буен цъфтеж. Какво да правим с изрязания цветонос?

Ако е жив и зелен, опитайте да го поставите във вода. Може би растението ще намери сили да ви даде вашето бебе /кейки/.

Използвайки тези съвети, вашите орхидеи ще ви зарадват със своята красота.

 

Източник: За жената