Начало ЗДРАВЕ Учени-неродените бебета чувстват болка по време на аборт

Учени-неродените бебета чувстват болка по време на аборт

140
Сподели

Учените настояват медицинската общност да забрави за политическите предпочитания и да признае нарастващите доказателства, че неродените бебета могат да почувстват болка още в 12-та седмица на бременността.

В статия в Journal of Medical Ethics Стюарт Дербишир, професор в Националния университет в Сингапур пише, че тези данни заслужават внимание.

Дербишир и неговият съавтор Джон Бокман твърдят, че мозъкът и нервната система на плода са достатъчно развити, за да изпитат болка до 24-та седмица. В повечето страни абортът е разрешен само преди това време.

Учените цитират нови проучвания, показващи, че бебетата могат да изпитат „известна прилика на болка“ още на 12-та седмица.

И ако неродените деца могат да почувстват болка, то със сигурност страдат при аборт.

Смята се, че мозъчната кора е отговорна за сензорната информация, не е достатъчно развита до 24-тата седмица за предаване на сигнали за болка. Въпреки това сега учените казват, че това е грешка.

По-специално, едно проучване открива способността да усеща болка при възрастни с увреждане на мозъчната кора.

Лекарите казват, че за да се отрече способността на плода да се чувства болка – е „флирт с морална безотговорност, който ние просто не можем да си позволим“ Те обаче не се застъпват за забрана на абортите, а предлагат само фетална аналгезия преди операцията.

 

Източник: За жената