Начало ЗДРАВЕ Проф.Момеков ексклузивно с истината за японското лекарство срещу COVID-19, слуховете за ибупрофена,...

Проф.Момеков ексклузивно с истината за японското лекарство срещу COVID-19, слуховете за ибупрофена, селена и цинка:

117
Сподели

Поради множеството псевдонаучна информация, която започна да циркулира в медийното пространство и социалните мрежи във връзка с разпространението и лечението на коронавируса, един от водещите експерт-фармацевти у нас, проф.Георги Момеков , дава повече информация, която в момента ни е нужна:

Познат ли е в България препаратът “ Фавипиравир „, за който стана известно, че лекува прояви на коронавирус, има ли го у нас и до каква степен може да имаме надежда за лечение? Действително ли ибупрофенът вреди при коронавирус ? Има ли спекула по аптеките наистина?

По тези въпроси попитахме проф. Георги Момеков от Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология на Фармацевтиния факултет на МУ-София, и член на експертния съвет по клинична фармация и анализ на лекарствата към МЗ.

Професорът е председател на УС на Българското научно дружество по фармация.

– Г-н Момеков, вчера се появи новината за лекарството „Фавипиравир“, което, според китайците, помага срещу коронавирус. Известно ли е на нашите експерти това лекарство?

– Вие разбрахте, че това е лекарство разработено в Япония за лечение на грип. Интересът към проучването при коронавирусн инфекция е породен от това, че той инхибира ензим наречен РНК-зависима-РНК-полимераза, който е жизнено важен за вирусния геном, изграден от РНК. Настоящите проучвания при COVID-19 са опит за промяна на предназначението му, като основното му преимущество пред други експериментални терапии е фактът, че фавипиравир е разрешен за употреба медикамент и профилът му на безопасност при хората е установен.

Трябва да имаме предвид, обаче, че проведените клинични проучвания при новия коронавирус са едва пилотни в два града на Китай и са проведени с много малко пациенти. Нещо повече, на този етап резултатите от това проучване са представени от Агенция “Синхуа” и китайски правителствени представители, но няма публикации на данните в научната литература. Тоест евентуалното разрешаване за употреба при COVID-19 няма да стане бързо. Всичко е в ръцете на регулаторната агенция и е рано за мега-ентусиазъм.

За нас е важно да пазим хората от рисковите групи за да няма критично болни, защото при интерстициална пневмония и вентилация на белия, дроб дори ако имаме противовирусен препарат, прогнозата на пациента не е сигурна. В крайна сметка на този етап нямаме време да чакаме ваксини и лекарства, а трябва да се пазим взаимно.

– В последно време от аптеките изчезнаха селенът и цинкът. Твърди се, че те засилват имунитета и доста хора смятат, че т се опазят от заразата…

– Китайците в момента знаят най-много за това заболяване и са описали клиничните характеристики на пациентите и факторите, които увеличават риска от тежки инфекции, и те не отдават някакво значение на селена и цинка. Със или без селен и цинк ние трябва да си мием ръцете и да избягваме контакта с други хора. Няма такова нещо, което да ни кара да се чувстваме като неуязвими с броня, ако знаех за такава добавка, щях да споделя с вас.

– Напоследък витае усещане като че ли настъпва краят на света. Вие как виждате ситуацията?

– Няма да се случи краят на света. Но сега трява да се държим като истинско общество с цялата отговорност към ситуацията.В разгара на Испанския грип в началото на XX век, поведението на жителите на Сейнт Луис и Филаделфия определя коренно различното развитие на епидемията. Докато във Филаделфия правят парад за повдигане на духа на отиващите на фронта и плащат тежка цена, в Сейнт Луис контактите се ограничават и пикът на заболеваемостта е намален. Сега Националният оперативен щаб се опитва да ни подскаже, че, ако стане като в Италия, последствията за нас като общество и държава ще са много тежки.

Трябва да се доверим на Щаба, защото препоръките, които се правят, са обосновани от огромният им опит. Хората се притесняват, че няма с кого да си пият пиенето и да си казват „Наздраве“. Ами да си отворят скайпа и да вдигат наздраве през монитора, щом това е толкова важно. Не мисля, че идва краят на света. Животът продължава, вижте какво хубаво слънце е изгряло навън. И това ще мине. Но нека да сме мъдри и да спазваме мерките. Да, описаните резултати с лекарството „Фавипиравир“ дават светлина за намиране на етиологично лечение, но това няма да е средството за справянето с настъпилата вече епидемия в краткосрочен план.

Човекът се справя с толкова много неща и постигна немислими висоти – лети в Космоса, пребори Хепатит, превърна HIV инфекцията в хронично заболяване и ще се справи с всичко. Просто сега всичко е въпрос на скорост и взимане на навременни решения. Представете си, че Майк Тайсън ни удря веднъж на ден 50 дни или ни удари 50 пъти наведнъж. Различно е и ние сега трябва дозираме ударите, които системата на здравеопазване ще понесе, което е функция от броя инфектирани, изискващи хоспитализация дневно.

– Говори се, че в последно време има спекула по аптеките, маските струват по 17 лева, че и повече, други дезинфекциращи средства се продават в пъти по-скъпо…

– Лекарствата имат пределни цени, като поради конкуренцията аптеките никъде не работят на пределните маржове, затова е комично да се говори за спекула при лекарствата. Дезинфектантите и маските не са лекарства и те изчезнаха не само у нас, така че предвид ограниченото предлагане цените на някои от тях нарастнаха многократно, но това е до голяма степен поради фактори, независещи от аптеките, които не ги произвеждат и не определят цените им на едро.

Смятам, че аптеките работят на минимален марж.

– И накрая да ви попитам за ибупрофен. Вестта, че влошава положението при коронавирус дойде откъм Франция, след това беше опровергана, но съм сигурна, че, ако попитаме 10 души, всичките ще смятат, че ибупрофен при коронавирус не бива да се използва. Вие как смятате?

– Мисля, че ако хората поизоставят туитър и социалните мрежи, IQ-то им рязко ще се повиши. Несериозно е политици да се занимават със социални мрежи. СЗО, Европейската агенция по лекарствата казаха твърдо, че това твърдение за ибупрофена не е базирано на никакви научни данни, още повече, че се касае за лекарство, което се използва от повече от 50 години. През ръцете на китайските лекари са минали 80 000 души и те са най-наясно с рисковете, определящи по-тежко протичане.

Бях изумен от това твърдение, помислих, че някой се шегува. В WhatsApp циркулираше подобна информация, за уж доказана връзка на тежко протичащи инфекции с коронавируса и приема на ибупрофен, кото се позоваваха на проучване на Виенска университетска киника. Визираната клиника изрично посочи, че се касае за зловредно разпространяване на фалшиви новини. А ефектът на псевдонаучните данни е унищожителен. Всъщност авторите на публикацията, която породи цялата консипрация с ибупрофена, не се позовават на никакви налични изследвания и се касае за неподкрепена от нито един експерт теория на автора.

За да се докаже причинно-следствена връзка между приема на едно лекарство и влошаване на инфекция, са необходими фармако-епидемиологични проучвания и публикуване на данните в научната литература. Имайте предвид, че Европейската агенция по лекарствата много стриктно следи данните за безопасност на лекарствата и би взела всички необходими мерки. Ибупрофенът се използва от нашите педиатри като антипиретик и вероятно биха забелязали и описали подобен проблем при вирусни инфекции. Тепърва ще учим и ще разберем много неща за нашия нов враг, коронавируса. Имайте предвид, че Китай е един голям пазар на ибупрофен и ако някой беше забелязал нещо притеснително, щеше вече да е описал това в научната литература.

 

Източник: ПИК