Начало ЗДРАВЕ Проф.Аргирова, вирусолог: Това е лекарството срещу COVID-19! Ето кога ще приключи всичко:

Проф.Аргирова, вирусолог: Това е лекарството срещу COVID-19! Ето кога ще приключи всичко:

184
Сподели

Лекарство срещу коронавируса – това е целта, към постигането на която медици, вирусолози и специалисти по цял свят са устремени в този момент.

Представяме ви мнението на едни от водещите експерти по вирусология у нас – проф.Радка Аргирова :

Благоприятелният ефект на лекарството „Авиган“ върху болните от коронавирус не е новина за проф.

д-р Радка Аргирова. Оказа се, че още през февруари тя е информирала за ползите от произвеждания в Китай и Япония медикамент.

Проф. д-р Радка Аргирова е доктор на медицинските науки и вирусолог в болница „Аджибад Ситиклиник-Токуда“, председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Тя има дългогодишен научен и практически стаж като вирусолог.

През 1973 г. завършва Институ вирусология „Ивановски“ в Москва, където придобива научна степен Кандидат на медицинските науки (к.м.н.). През 1987 г. получава научна степен доцент по вирусология от Института по обща и сравнителна патология на БАН. От 1994 г. е доктор на медицинските науки, а от 1997 г професор по вирусология.

Ето какво каза проф. Аргирова пред ПИК за лекарството, на което цял свят възлага надежда: Интервю на Мира Радева:

– Професор Аргирова, взривихте България с една бомба – лекарството срещу корона „Авиган“, което съдържа хинин. Впрочем, с него лекували и Кирил Домусчиев в болница „София мед“

– Да, така е. За това лекарство информирах още в началото на февруари. Всъщност се базирах на един голям доклад на китайски учени, които са лекували с него болни от короанвируса. Те споделят своя опит и дават за пример това лекарство, с което са успели да постигнат силно намаляване количеството на вируса в кръвта на болни пациенти.

– Защо досега нашите медици не са обърнали внимание на „Авиган“? В България знаем ли за него?

– Повтарям: казах за това лекарство още през февруари. Сега вече информацията за него се разпространява навсякъде. Дори г-н Домусчиев, за кого споменахте, дарява голяма сума на болниците, с която да се покрият част от разноските по доставката на това лекарство за цялата медицинска мрежа у нас. Медикаментът съдържа хинин, но освен антималарично действие, лекува още ревматоиден артрит и други заболявания.

Един френски лекар е опитал лекарството в съчетание с широкоспектърен антибиотик и е отчел великолепни резутати. Той твърди, че при 24 болни е получил супер ефект, благодарение на съчетаването на антималаричния ефект с този на антибиотика. Първата с бори вируса, а втората – с бактериалната пневмония.

– Конкретният механизъм на лекарството, проф. Аргирова?

– Ами вече казах – антикороновирусен препарат е то.

– Вие лично вярвате ли в „Авиган“?

– Мисля, че щом толкова лекари подписват официални протоколи с положителни оценки, би трябвало поне да се опита с него

– Всъщност лекарството се произвежда в Китай…

– В Китай се произвежда, но в основата си съставата му е хитроксихлорофин – известен на медицинската общественост по света.

– Преди в България произвеждахме хинин, но от 10-20 години – не. Защо?

– Това не мога да ви кажа. Действително хинин няма. А лекартвото е близо по структура по него.

– Вас страх ли ви е от пандемията, професор Аргирова?

– Мен да ме е страх?! Не, разбира се. Вряла и кипяла съм като вирусолог в подобни ситуации. Всъщност сега става дума за китайски грип и като всеки грип, той протича при някои хора с усложнение – възрастните, тези с хронични заболявания, с ниска имунна защита хора. Защото те много тежко прекарват тази инфекции. Знаете ли колко много хора обаче са прекарали инфекцията с коронавирус, без да знаят дори?

– Успокоително! Правим ли грешки в политиката си с борбата срещу вируса, г-жо професор?

– Започнахме доста рано и това е добре. Затова и дълго време нямахме позитивен пациент. Но вече вървим по една стръмна нагоре към върха на българската епидемия. Не мога да кажа кога ще го стигнем. Но се изкачваме с доста бързи темпове, което значи, че ще стигнем скоро върха. А той ще бъде дефиниран в момента, в който нямаме нито един нов заразен, а болните започват да намаляват. От тук нататък е слизането…

– Кога предвиждате да стане това?

– Е, имам за себе си лични прогнози.

– Моля ви, проф. Аргирова, кажете ги?

– Добре. До края на май ще завърши тази история!

– Последно: не произвеждаме „Авиган“, ще успеем ли да го внесем и откъде?

– Мисля, че няма да е проблем да се внесе или някаква субстанция, която да се пакетира у нас. Не знам обаче доколко това може да стане бързо, защото всички вече знаят за лекарството (говоря за Европа) и си пазят запасите. Но… Има начин да се намерят субстанциите. Има хора, които вече се заеха с това, уверявам ви!

 

Източник: pik.bg