Начало ВЕСТИ Премиерът и ген.Мутафчийски с важна информация за лекарството против коронавирус у нас

Премиерът и ген.Мутафчийски с важна информация за лекарството против коронавирус у нас

283
Сподели
София (16 април 2020) Потвърдените случаи на коронавирус в България са 783, каза пред журналисти началникът на Военномедицинската академия и ръководител на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Пресфото-БТА снимка: Пресслужба на МС (ПК)

Лекарството хлорохин е едно от най-използваните в борбата с новия коронавирус. Въпреки, че се отчитат значителни странични ефекти, засега препаратът се отличава като един от най-ефикасните и безопасни за употреба.

Премиерът Бойко Борисов , заедно с ген.

Венцислав Мутафчийски  посетиха Националния център по заразни и паразитни болести, оглавяван от проф. Тодор Кантарджиев.

От там показаха запасите от хлорохин . Проф. Кантарджиев коментира, че фирмата „Бул Био“ имат възможност за дистрибуция и лекарството още днес ще бъде разнесено из цялата страна.

Всички лекарства са в норма, продуктът е осигурен за употреба в страната. Лицензирано е през Министерство на здравеопазването. За София започват още днес доставките „Днес трябва да ги разкарате през цялата страна“, категоричен бе Борисов.

Ген. Мутафчийски от своя страна коментира: „Безспорен е успехът. Не се вижда ясен хоризонт на приключване на епидемията и пандемията. Това ни дава възможност за справяне с проблема, както и защитните облекла“.

Премиерът влезе и в склада, където стана ясно, че една опаковка е от 100 г и стига за лечение на 10 пациенти.  „Тези са за около 2500 пациенти. Останалите са дарения към Министерство на здравеопазването“, каза му професорът.

 

Източник: За жената