Начало ЗА ДОМА Да режем ли цветоноса или не? Ето какво точно се прави с...

Да режем ли цветоноса или не? Ето какво точно се прави с орхидеята, след като прецъфти:

193
Сподели

Орхидеята е едно от най-обичаните цветя в дома на много дами. Това чувство никак не е случайно, защото това растение носи женска енергия в себе си.

Когато орхидеята цъфти и ухае, не само очите ни, но и душата ни се радва, защото съзерцанието на природата дава сили.

Въпреки това, всеки, който отглежда орхидея, знае, че това растение е доста придирчиво. Следователно постигането на буен, здрав цъфтеж не е толкова просто.

цъфтеж орхидея

Има много нюанси, които трябва да знаете, за да отглеждате това цвете здраво и силно. И един от тези нюанси касае цветоноса на орхидеята . Дали е необходимо да го премахнете веднага след цъфтежа или е по-добре да го оставите – много любители градинари си задават този въпрос.

Тази статия ще отговори на този въпрос. Следвайки нашите съвети можете да съхраните орхидеята си в бъдеще.

Пълно премахване на цветоноса

Много производители на цветя предпочитат да изрязват цветоноса веднага, след като прецъфти и последният цвят, и това не е чудно, защото от гледна точка на естетиката растение без гол цветонос изглежда по-привлекателно. Въпреки това, вземайки такова решение, човек трябва да вземе предвид не само собствените си вкусове, но и състоянието на растението.

Без съмнение си струва да премахнете изсъхналия и пожълтял цветонос – когато върхът му изсъхне, това е сигнал, че растението се нуждае от почивка. Същото трябва да се направи, ако орхидеята е малка, цъфти за първи път и все още не е успяла да образува добра листна розетка.

изсъхнал цветонос

Ако оставите цветоноса, растението просто няма да има достатъчно сили, за да отгледа тази издънка, и тя ще го отслаби още повече. Можете напълно да премахнете цветоноса на възрастна орхидея, без да чакате да изсъхне.

Този вариант ще донесе много ползи за растението: първо, то няма да пилее сили и хранителни вещества за поддържане на живота на тази издънка, а ще може да ги насочи към отглеждане на листна розетка и корени; второ, растението ще си почине и на мястото на отстранените цветоноси скоро ще израстат нови. Това мнение обаче има и един сериозен недостатък.

Опитните производители на цветя смятат, че трябва да се премахне само напълно изсъхналият цветонос и това се обяснява с факта, че по този начин растението ще може да върне полезни вещества, изразходвани за тази издънка.

Частично подрязване

Ако цветоносът дълго време остава силен и зелен, но не ви харесва да гледате празната дръжка, можете частично да го изрежете, като запазите няколко цветни пъпки. Възможно е от тези пъпки да се формират нови издънки или цветове, това ще доведе до продължаване на цъфтежа на орхидеята.

подрязване цветонос

Първо трябва да инспектирате цветоноса за малки израстъци (спящи пъпки, „бъбреци“). Струва си да знаете, че не всички видове култивирани орхидеи имат пъпки по цветоносите, така че в повечето случаи частичното подрязване няма смисъл. Това обаче не се отнася за рода, най-разпространен в домашни условия: Phalaenopsis. След цъфтежа тези орхидеи са в състояние отново да произведат цветове или нови издънки (бебета) и така да ни радват с непрекъснат цъфтеж.

Цветоносът трябва да бъде отрязан на 1,5–2 см над пъпката. Фаленопсис, като правило, има 3-4 такива пъпки на един цветонос, но решението за това, над коя точно пъпка да се отреже стъблото, е индивидуално – може да бъде над най-ниската или над най-високата.

Трябва да знаете, че нова издънка, образувана от такава спяща пъпка, ще бъде по-малко мощна от първата. В повечето случаи, вместо да израсте цветонос, се образува само един цвят, при това – малък.

орхидея израстък

Оставете цветоноса

А може да не правите и нищо, и просто да оставите цветоноса такъв, какъвто е, давайки на растението възможност да реши само – да си почине или да цъфти отново.

До какво ще доведе такъв избор? Докато върхът на цветоноса остава зелен, винаги има шанс той да се удължи и да пусне пъпка; ако растението е възрастно и силно, то е достатъчно способно да запази стария цветонос и в същото време да пусне нов; ако стрелката все пак започне да изсъхва, тогава не трябва да се прави нищо – растението просто се нуждае от почивка.

Цветоносът на орхидеята може да остане спящ

Понякога се случва, че напълно зелен и на пръв поглед здрав цветонос остава просто така, без да пусне пъпки. Ако не произведе нови цветоноси, цветни пъпки и не изсъхне в рамките на 2-3 месеца, тогава няма друг изход, освен подрязване. Уви, и това се случва.

Съветите на цветаря

Семейство орхидеи е най-дълго цъфтящият в царството на цветята и растенията. В естествената среда на тяхното местообитание, в тропиците, където няма промяна на сезоните и внезапни промени във времето, орхидеите цъфтят непрекъснато, като произвеждат цветни стъбла през цялата година.

С отглеждането у дома, продължителността на цъфтежа зависи от условията за запазване на орхидеята, но ако създадете условия, максимално близки до тропиците, тогава целогодишният цъфтеж е напълно възможен.

поливане орхидея

Как да накараме орхидеята да пусне нови цветоноси, след като е прецъфтяла?

За да направите това, трябва да създадете стресови условия: поставете растението на хладно и сухо място за около месец – тази среда максимално форсира израстването на нов цветонос.

Ако плановете ви включват размножаването на орхидеи, тогава първо трябва да получите млада издънка (бебе). За да се ускори този процес, растението трябва да се постави в топла и влажна среда.

Създаване на стресови условия за цъфтеж на орхидеите

Във всеки случай, дори след кратък период на почивка, обилното поливане и доброто осветление ще помогнат орхидеята да се събуди и отново да пусне цветонос.

Ако решите да отрежете цветоноса, тогава трябва да го направите правилно: на първо място, трябва да изберете подходящото време (за всеки сорт орхидея е различно), например за Phalaenopsis оптималното време за подрязване е октомври-ноември.

Подрязването трябва да се извърши с остър инструмент: нож, бръснач, секатор; Преди подрязване инструментът трябва да бъде дезинфекциран със специален антисептик, но става и с хлорен разтвор; точката на отрязване на цветоноса също трябва да бъде обработена – накапете отгоре восък или я покрийте с въглищен прах, който е лесно да се приготви от смачкана таблетка активен въглен; ако на орхидеята ѝ е тясно в предишната саксия (клати се или корените излизат), веднага след подрязването можете да пресадите растението в по-хлабав контейнер.

резници орхидея

И един съвет:

Когато отстранявате зеленото стъбло, не забравяйте, че той не само изпълнява ролята на цветонос, но и е вегетативен орган, така че не изхвърляйте издънката, а я използвайте, за да получите резници – поставете във вода или поставете във влажен субстрат и най-вероятно скоро ще имате друга орхидея.

 

Източник: За жената