Начало ВЕСТИ Всички работещи българи ликуват заради тази новина!

Всички работещи българи ликуват заради тази новина!

60
Сподели

Работник да има право на платен отпуск след 4 месеца стаж, а не както досега след 8 месеца. По това предложение на социалното министерство за промяна в Кодекса на труда е постигнато съгласие между синдикатите и работодателите.

Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след заседание на Тристранката, уточнява в. Труд.

Друга тема, по която има единомислие, е колективният трудов договор да може да става валиден след съгласие на всички национално представителни организации на работодателите и синдикатите.

Първоначалният вариант беше той да се разпростира, ако са съгласни две организации, което щеше да доведе до сключване на картелни споразумения, посочи Велев.

Синдикати и работодатели обаче са против предложенията за промени в Кодекса на труда, касаещи извънредния труд.

От Министерството на труда и социалната политика предлагат да се позволи до 300 часа извънреден труд годишно, но само ако това се договори на браншово и отраслово ниво между синдикати и работодатели. Ако това не е залегнало в колективния трудов договор, извънредният труд не трябва да надхвърля 150 часа годишно.

„Според работодателите обаче договарянето на извънредния труд трябва да става на ниво предприятие, а не да се спуска от чиновници от жълтите павета“, каза Васил Велев.

По думите на Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ се създал тюрлю гювеч в Кодекса на труда с всичките предложения. Според синдикатите работният ден у нас ставал 9 часа и 12 минути на ден средногодишно. Те настояват да се запази осемчасовият работен ден и строго регламентиране на извънредния труд.

Всички подкрепят предложението трудовите договори на осигуряващите се в Учителския пенсионен фонд да не бъдат прекратявани едностранно от работодателя до момента, до който не придобият право на пенсия за стаж и възраст.

 

Източник: Блиц