Начало ЗА ДОМА 1 капка и забравих за мушиците у нас и листните въшки, които...

1 капка и забравих за мушиците у нас и листните въшки, които бяха нападнали любимото ми цвете!

527
Сподели

Малък зелен кът има в почти всеки дом. Той радва окото и се грижи за чистия въздух в стаята.

Най-често елементарната грижа за растенията е достатъчна, но никой не е защитен от появата на вредители .

Черните мухи са един такъв неприятен проблем, както и любимите ни листни въшки. Размножават се много бързо и започват да летят из къщата. Ако срещнете тези насекоми, не бързайте да използвате химикали. Има по-безопасен начин.

Как да се отървем от тях без да навредим на здравето си

Етеричните масла ще помогнат да се отървете от почвените мухи . Най-ефективните от тях са масло от здравец, чаено дърво и мащерка. За превенция е достатъчно да поливате растенията веднъж на две седмици със смес от три капки масло на литър вода. Ако вече са се появили мушиците, количеството на поливане трябва да се увеличи до 1-2 пъти седмично.

Появата на насекоми също може да провокира гниене на корените. Тогава трябва да ги инспектирате. Ако видите признаци на увреждане на кореновата система, трябва да се обработи и растението да се присади

Гниенето на корените в повечето случаи започва поради лош дренаж или липса на такъв. Когато пресаждате растение, уверете се, че няма застой на влага. Покрийте почвата отгоре с пясък, изсъхва добре.

Друг метод за контролиране на мушиците са кибритите . Сложете 4-6 клечки със сивото надолу във всяка саксия. Сменяйте на всеки 2 дни, докато вредителите изчезнат напълно.

Смес от чесън също се справя добре с насекомите, особено ако се използва в комбинация с кибрит. Настържете на ситно ренде или преминете през преса една глава чесън и налейте 600 мл вряла вода. Оставете да се вари за 2–4 часа. Напръскайте растенията с прясна инфузия

Можете да донесете у дома вредители със замърсена почва или нова саксия. Ето защо е важно редовно да провеждате превантивни мерки . Алтернативните методи са толкова ефективни, колкото и химикалите. Но много по-безопасно за вас и вашите зелени приятели.

 

Източник: За жената